Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kosor se s ministrima poklonila Gligori

Autor: Ante Vidović

16.07.2010. 22:00
Kosor se s ministrima poklonila Gligori

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svaki onaj tko zaposli samo jednog čovjeka u ovim kriznim vremenima zaslužuje da mu se predsjednica Vlade i Vlada pokloni do zemlje. Gospodine Gligora ovdje sam došla sa svojim ministrima kako bih vam se poklonila i zahvalila vam na požrtvovnom radu te zajedno s vama  pokazala kako se u teškim vremenima krize može raditi, otvoriti nove perspektive, rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor na današnjem otvaranju Sirane Gligora u Kolanu u vlasništvu Ivana Gligore.
– Ovo u Kolanu je jedna odlična europska priča. Ivan Gligora pokazao je kako se može raditi, koristiti sredstva europskih fondova i kako se mogu ostvarivati vlastiti snovi ako se zna i hoće, dodala je Kosor.
Premijerka je Zadarsku županiju došla je zajedno s potpredsjednikom Vlade Božidarom Pankretićem i ministrima Božidarom Kalmetom, Petrom Čobankovićem i Đurom Popijaćem. Tijekom svog posjeta premijerka je uz otvaranje Sirane Gligora, kojem su prisustvovali i bivši predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik HGK Nadan Vidošević, obišla gradilište zadarske luke u gaženici, održala radni sastanak u Zadarskoj županiji s ministrima, saborskim zastupnicima, županom Stipom Zrilićem, gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem, predsjednikom HGK Zadarske županije Darijem Jurinom, te pustila u pogon sustav navodnjavanja na Baštici.
U Gaženici ju je predsjednik gradskog vijeća Zadar Živko Kolega upoznao premijerku kako je nova zadarska luka projekt vrijedna 236 milijuna eura koji bi trebao biti gotov do kraja 2012. godine. Kolega je posebno istaknuo kako se nova luka nalazi na transeuropskom koridoru, povezana je sa svim vidovima prometa i predstavlja najbližu vezu Srednje Europe s Italijom, Istokom, Sueskim kanalom. Također njenim završetkom rasteretit će se straga gradska jezgra od prometa 370.000 automobila.
Sustav navodnjavanja na Baštici dio je potpore koje Vlada RH pruža proizvođačima, kako je na akumulaciji Vlačina kazala premijerka Kosor:
– Ovaj sustav navodnjavanja dio je programa gospodarskog oporavka Vlade RH. Zahvaljujući ovom sustavu navodnjavat će se 350 hektara i raduje me što postoji mogućnost proširenja na još 300 hektara. Prema Nacionalnom program navodnjavanja mi smo se obavezali do 2020. godine 65.000 hektara staviti pod navodnjavanje, ali sam sigurna da ćemo taj cijeli proces ubrzati, rekla je Kosor.
Zadarski župan Stipe Zrilić kazao je kako se na primjeru Baštice najbolje vidi učinkovitost modela zajedničke suradnje lokalne, odnosno regionalne zajednice sa središnjom vlasti.


 UZ SIRANU GLIGORA VEZANO 700 LJUDI


Sirana Gligora ima kapacitet za preradu 20.000 litara mlijeka dnevno. U njoj se prerađuje mlijeko samo s područja Zadarske županije – ovčje s Paga, a kravlje i kozje iz Ravnih kotara, kako je rekao vlasnik Ivan Gligora:
– Zapošljavamo dvadeset i pet ljudi, a otkupljujemo mlijeko od 180 domaćinstava tako da je oko 700 ljudi kroz sustav redovitog plaćanja vezano uz Siranu.




 VLADA SE NE OSLANJA SAMO NA TURIZAM


– Kakvi će biti ukupni prihodi od turističke sezone teško je i nezahvalno prognozirati. Osobno vjerujem kako će sezona biti i da će u skladu s tim biti dobri i prihodi. Na razgovoru u Zadarskoj županiji čula sam podatke koji govore o dobroj turističkoj sezoni, a takve vijesti dolaze i s drugih mjesta. Međutim mi u Vladi ne oslanjamo samo na turizma, kako što se to katkada da interpretirati u javnosti. Turizma je važna grana hrvatskog gospodarstva i mi očekujemo dobre rezultate, a o svemu drugom moramo se sami brinuti. To znači provedbu programa gospodarskog oporavka, rekla je Kosor.