Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nije mi bilo teško iz Hajduka doći u Raštane

Autor: Šime Ćurko

16.07.2010. 22:00
Nije mi bilo teško iz Hajduka doći u Raštane

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Proteklu godinu u Raštanima nisam ništa izgubio i očekujem da ću to dokazati u Zadru kad počne sezona – kaže Peraić
Njegov nogometni put sličan je tolikim životopisima mladih, ali zapravo i onih starijih, pa i bivših nogometaša, i to uglavnom iz Dalmacije. Priča izgleda otprilike ovako, kao talentirani igrač koji se izdvojio u lokalnoj sredini otišao je u Hajduk, tamo uredno prošao sve mlađe klupske kategorije i onda je zapelo, premda je profesionalni ugovor s “bilima” bio potpisan. Sve počne s posudbama u klubove iz splitskog okružja, a najčešće završi povratkom tamo gdje je sve počelo. U slučaju Nike Peraića razlika je jedino u tome što se nije vratio u matičnu Polaču, već u Raštane, a ovo ljeto obukao je dres Zadra. Peraić, inače rodom iz Tinja, nogomet je počeo igrati u Polači odakle vrlo brzo prelazi u Primorac. Ni u Biogradu se nije dugo zadržao, nakon dvije godine, točnije s 13 ljeta postao je član Hajduka.
– U Hajduku sam prošao sve uzraste u kojima sam imao kvalitetne trenere. I zato ne žalim što sam otišao u Split, premda u Hajduku nisam ostvario zapaženu seniorsku karijeru – kaže Peraić kojeg je u prvu momčad Hajduka ubacio Ivan Buljan. Upisao je Peraić šest seniorskih nastupa za Hajduk u Prvoj HNL, dva u Kupu te jedan međunarodni, u kvalifikacijama Kupa UEFA protiv Sampdorije.
Junak nakon Hajduka
– Pola sezone sam bio u prvoj momčadi Hajduka, u razdoblju kada je trener bio Sergije Krešić. Kada je došao Robert Jarni nekolicina nas mlađih je pala u drugi plan, pa su me poslali na posudbu u Junak gdje sam bio godinu dana. Nakon toga raskinuo sam profesionalni ugovor s Hajdukom.
I prošlu sezonu odigrao za Raštane.
– U Raštane me pozvao predsjednik Mišo Čirjak. Nisam puno razmišljao, dogovorio sam se Čirjakom i sada mogu reći da je dolazak u Raštane bio najbolji potez u tom trenutku. Nije mi bilo ispod časti iz Hajduka doći u Raštane jer za svakog je igrača, a posebno mladog igrača, najvažnije igrati. Nisam vidio da ću u Hajduku dobiti priliku i odlučio sam se za Raštane. Znao sam da ništa ne vrijedi ako ne igram i pokazalo se da nisam pogriješio.
Ovo ljeto javili su se sa Stanova i, eto Peraića opet u Prvoj HNL. Nije Hajduk, ali nije ni Zadar za bacit’. Dalibor Zebić Peraiću je otvorio mjesto na desnom boku. Znao je Peraić u mlađim kategorijama igrati zadnjeg veznog, no u posljednjoj juniorskoj godini prebačen je na desni bok.
– Reno Sinovčić me pratio na nekoliko utakmica i s predsjednikom Čirjakom dogovorio moj dolazak u Zadar za koji sam potpisao četverogodišnji ugovor. Proteklu godinu u Raštanima nisam ništa izgubio i očekujem da ću to dokazati u Zadru kad počne sezona. Vjerujem da će mi u Zadru biti lakše nego u Hajduku jer na Poljudu je uvijek veliki pritisak igrati, posebno to osjećaju mladi igrači.
Štetno smanjenje lige
Što je tako privlačno mladim igračima kad se odlučuju za odlazak iz, primjerice, Zadra u Hajduk ili Dinamo?
– Svaki se takav igrač nada da će mu dolazak u veći klub otvoriti više mogućnosti u karijeri. Meni nije žao što sam otišao u Hajduk jer ne smatram da sam tamo ništa posebno izgubio. Druga je stvar što su u Hajduku pogriješili s dosta mladih igrača za koje nemaju strpljenja. Dinamo im može biti uzor kako se mladi ubacuju u prvu momčad. Pokazalo se da su u Dinamu više brinu o svojim mladih igračima.
Zadrane vrlo vjerojatno čeka neizvjesnost borbe za ostanak jer situacija u kojoj ispada čak pet kluba ne izgleda obećavajuće.
– Sigurno da bi nam bilo mnogo lakše da i dalje u Prvoj HNL bude 16 klubova. No, iz ove situacije ne možemo. Moramo kako znamo pokušati izvući maksimum. Ohrabruju utakmice koje smo odigrali u Sloveniji gdje smo s kvalitetnim protivnicima imali odličnih nastupa. Smanje lige je sigurno krivi potez koji će posebno biti štetan za mlade igrače.
 


Ćurjurićev sličan obrazac


Od aktualnog igračkog kadra na Stanovima put sličan Peraićevom prošao je Ivan Ćurjurić, koji se u Zadar iz Hajduka vratio prije godinu i pol dana. Dane u dresu Hajduka pamti i Ferdo Milin, baš kao i Stjepan Skočibušić, a sve do izlazne godine juniora na Poljudu je igrao i Ante Puljić. Trenutačno su na posudbi u Zadru i dva igrača Hajduka, Toni Pezo i Tomislav Glumac. Tomo Gluić, vratar, svojevremeno je branio u mlađim kategorijama Dinama, a Ivan Santini sreću je tražio najprije u Interu iz Zaprešića, potom u Red Bullu te Ingolstadtu.




Kotarska veza


Relacija Zadar – Raštane i obrnuto posljednjih je sezona vrlo živa. Ovo ljeto došlo je do zamjene igrače, po uzoru na NBA praksu, pa je tako u zamjenu za Peraić u Raštane otišao Šime Maruna. Ovo “zamjena” ne treba shvatiti doslovno jer Peraić ima ugovor sa Zadrom, a Maruna je u Raštanima na posudi. Iz Raštana je s posudbe na Stanove vraćen Šime Gregov, a novi član Zadra je Marko Gospić, iza kojeg su četiri sezone u dresu Raštana. “Kotarskom vezom” u Zadar je došao i Igor Banović. S druge strane, osim Marune u raštanskom je trećeligašu niz bivših igrača Zadra. Goran Burčul, Marin Batur, Mario Kruneš, Antonio Tičak, Nikola Veršić, Marko Rogić samo su neki od njih.