Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Spremni za titulu za 100. rođendan

Autor: Andrija Dešpoja

16.07.2010. 22:00
Spremni za titulu za 100. rođendan

Foto: Vedran SITNICA



Uigrani smo i to je najvažnije. Godinu smo dana stariji i iskusniji te mislimo da smo sposobni ostvariti cilj da u 100. godišnjici kluba donesemo toliko željeni naslov – najavljuje Tomasov
Današnji ogled Dinama i Hajduka u Superkupu bit će uvertira za skori početak natjecanja u Prvoj HNL koja počinje 24. srpnja. Što se tiče “majstora s mora”, njihova pretpremijera je bila poljudski ogled s HSV-u koji je položen s odličnim od strane Hajdukovaca. U tom susretu od 65. minute nastupio je Marin Tomasov koji već drugu i pol sezonu brani boje najdražeg kluba od prelaska iz matičnog Zadra. Njegov dojam pred početak nove sezone, koja je zlatnim slovima upisana u povijest Hajduka zbog 100. obljetnice, je obojan optimizmom u klupskom i individualnom smislu.
– Utakmica s HSV-om bila je pravi nogometni spektakl. Odlična atmosfera, pjesma i navijanje te puno golova sigurno je razveselilo naše vijerne navijače koji su najavili da će nam biti velika pomoć u nadolazećoj sezoni. Igrali smo protiv velike momčadi i mislim da smo pokazali da se možemo nositi ravnopravno s njima. Ima nekih stvari koje su bile bolje, u nekima je bilo mjesta za popravak, no naglašavam da je atmosfera u svlačionici odlična i svi jedva čekamo da se zahukta sezona u kojoj želimo doći do naslova prvaka države.
Zdrava konkurencija
I vi ste osjetili kako je igrati protiv jakog bundesligaša od 65. minute kad ste zamijenili svog najvećeg konkurenta na desnom krilu Mirka Oremuša.
– Ušao sam odigrati posljednjih 25 minuta i bilo je lijepo nastupiti pred toliko svojih navijača. Oremuš i ja konkuriramo za poziciju desnog krila i na meni je marljivo trenirati i raditi jer se igrama na travnjaku jedino mogu nametnuti treneru te postati standardan prvotimac. Tako misli i Oremuš, pa i svi drugi suigrači što je najbolja situacija za cijeli klub. Svi trebamo gristi i boriti se za svoju poziciju i uz zdravu konkurenciju svi su na dobitku.
Mislite da je došlo vrijeme potpune vaše afirmacije? Od kad ste došli prije godinu i pol dana iz Zadra imali ste mjesto u prvih jedanaest kod Ante Miše, da bi se za Rejine ere izgubili na klupi. Kod Poklepovića ste u krugu onih koji konkuriraju za sastav.
– Ponavljam, ono što sam već kazao. Moje je da se brinem o svom treningu i napretku kroz rad. Ne smijem i ne mogu razmišljati tko bi trebao igrati u prvih jedanaest. To je trenerov posao u koji se ne miješam, a ja se moram nametnuti svojim igrama te pokazati da sam vrijednost za Hajdukov najbolji tim.
Što biste istaknuli kao pluseve, a što kao minuse u vašim prikazanim igrama u Hajduku?
– Teško je to analizirati na takav način. Mislim da mi se igra prema natrag popravila, a sigurno bi mogla biti bolja realizacija. Zna se dogoditi ako ne pogodim u situacijama u kojima bi trebao da navučem gnjev navijača i onda je teže igrati pod pritiskom. Bilo bi idealno kad bi iz svake gol situacije i postigao gol, no to je teško ostvarivo.
Je li taj pritisak, koji zna biti prisutan u Hajduk, teško izdržati?
– Hajduk je najveći klub u Hrvatskoj i normalno da ga prati određeni pritisak navijača, medija i uprave. Tko želi igrati u Hajduku mora biti spreman i znati se nositi s pritiskom. Nekad zna biti vrlo teško, ali sve u svemu je moj zaključak da je igrati u bijelom dresu velika čast.
Uigranost najveće pojačanje
Kakav vam se čini Hajduk pred novu sezonu. Pojačanja nije bilo, a otišla su trojica igrača?
– Otišli su Pandža, Cernat i Tomić, nije došao nitko. No, to što smo ostali u relativno istom sastavu kao i lani je naša najveća snaga što se dobro vidjelo protiv HSV. Uigrani smo i to je najvažnije. Godinu smo dana stariji i iskusniji te mislimo da smo sposobni ostvariti cilj da u 100. godišnjici kluba donesemo toliko željeni naslov.
Prvi ispit je Dinamo u Superkupu?
– Za takve utakmice ne treba posebna motivacija. To je hrvatski derbi u kojem je jedino bitno pobijediti. Bilo bi odlično otvoriti sezonu trofejom i to još protiv najljućeg konkurenta. Ako budemo na tragu igre s HSV-om onda smo na dobrom putu da otvorimo sezonu na najbolji mogući način.
A što je s Europom? Koliko bi se toga dobroga trebalo poklopiti da gledamo Hajduk u jednoj od skupina Europske lige?
– Za tako nešto trebalo bi se puno toga poklopiti. Nije lako doći do te skupine, jer na nam putu stoji nekoliko teških prepreka. Treba pričekati ždrijeb i možda nam se sreća nasmiješi. Sigurno bi bilo lijepo u ovoj zlatnoj godini Hajduka napraviti nešto u Europi.
 


Španjolci “barcelonalno”


Svjetsko prvenstvo je za nama. Kako je Marin pratio najveći svjetski nogometni događaj i za koga je navijao?
– Navijao sam za Španjolsku i ona je na kraju pobijedila. Oni su bili moji favoriti, jer igraju najljepši i najučinkovitiji nogomet. Pokazalo se, budući da im je okosnica momčadi iz Barcelone, da je njihov nogomet nešto savršeno u nogometnom smislu i nije bilo nikave sumnje da će na kraju Španjolci završiti s peharom u ruci.




 


Bračne vode


Nedavno ste uplovili u bračnu luku. Kako se snalazite na “bračnom travnjaku”?
– Ništa revolucionarno se nije promijenilo, jedino možda na bolje. U svojoj supruzi imam veliku podršku i ona mi daje u mnogo situacija snagu da nastavim zacrtanim ciljem. Preporučio bih svakome da krene tim putem.


 


Zadarski Hajduk


Uz Tomasova u Hajduku svoj kruh zarađuju još trojica Zadrana. Subašić i Jurica Buljat su standardni prvotimci, dok za vas i Marijana Buljata se može reći da ste stalno tu negdje na vratima prvih jedanaest.
– Kolonija Zadrana je sve veća u Hajduku i stvarno su mi njih trojica velika podrška u Splitu. S njima se najviše družim i provodim vremena. Subašić je sigurno najbolji vratar u Hrvatskoj, dok je Jurica pokazao prošlom sezonom da je odličan stoper što je na kraju dokazao i pozivom u reprezentaciju. Za Marijana se očekuje isto, samo da počne češće igrati. Mislim da nam je svima Zadranima u Hajduku budućnost svijetla.