Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gradimo mostove i posjetimo Jeruzalem

16.07.2012. 22:00
Gradimo mostove i posjetimo Jeruzalem


Kao što može posvjedočiti dogradonačelnik Grgurović, kad posjetite Jeruzalem jednom shvatite da to nije dovoljno i da morate dolaziti iznova i iznova, te vas s otvaranjem ove izložbe pozivam u Jeruzalem
Jeruzalem, grad  tri vjere, predstavljen je u  ponedjeljak Zadranima u  Kneževoj palači i to iz zraka.  Na 25 fotografija u boji uhvaćen je Jeruzalem iz ptičje  perspektive. Autor fotografija je nekadašnji vojni pilot  helikoptera Dubi Tal koji je  nakon karijere vojnog pilota  upisao studij geologije i fotografije, a svoju strast spojio je s letenjem te su gotovo  sve njegove fotografije nastale iz zraka. Izložba otvorena u ponedjeljak postavljena je u sklopu manifestacije  “Čarolija Izraela – ljeto u Zadru”, a uz ravnateljicu Narodnog muzeja Zadar Renatu Peroš na otvorenju su govorili zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Dražen  Grgurović i njegova ekselencija veleposlanik Države  Izrael u RH, gospodin Yosef  Amrani.
Spoj starog i novog
Peroš je izrazila zadovoljstvo jer se izložba otvara  kao nastavak suradnje nakon prošlogodišnje izložbe  posvećene hrvatskim pravednicima holokausta održane  u Gradskoj loži. Na tragu  dobre suradnje s Narodnim  muzejom otvorena je i  izložba “Jeruzalem iz zraka”.Na velikim formatima fotografija u Kneževoj palači  prezentiran je zračni prikaz  jeruzalemskih vrtova, ulica,  naselja, arheoloških nalaza.  Izložba donosi spoj staroga i  novoga, tradicije i modernoga pa se tako pokraj arheoloških iskopina može razgledati i moderno naselje iz  1970-ih godina, crkve različitih vjera kao i crkva svih  vjera. Stare zidine i neboderi  pokazuju da je Jeruzalem  grad koji je uspio sačuvati  pet tisućljeća svoje povijesti  koja nije nigdje tako živa kao  u tom gradu.Grgurović koji je posjetio  Jeruzalem i naglasio kako je to grad simbol razaranja, ali i  obnove uočio je simboličku  sličnost sa Zadrom.– Na neki način Jeruzalem  je najpoznatiji grad na svijetu upravo po tome koliko  su ga puta osvajali i ponovno  gradili. On je najpoznatiji u  svijetu, a mi u Hrvatskoj pa i  šire, jer niti jedan grad u  okolici nije toliko puta osvajan, niti ponovno građen  kao grad Zadar pa tu vidimo  jednu malo simboliku, rekao  je Grgurović.Njegova ekselencija veleposlanik Države Izrael u RH,  gospodin Yosef Amrani naglasio je kako mu je posebno  zadvoljstvo biti na otvorenju  izložbe, ali i čitavoj manifestaciji “Čarolija Izraela” u  Zadru uputivši okupljenima  poziv da uzvrate posjetom  Jeruzalemu kojeg se najbolje  može doživjeti upravo šećući  njegovim ulicama.
Poziv u Jeruzalem
– Kao što može posvjedočiti dogradonačelnik Grgurović, kad posjetite Jeruzalem jednom shvatite da to  nije dovoljno i da morate dolaziti iznova i iznova, te vas s  otvaranjem ove izložbe pozivam u Jeruzalem, ali vas  ujedno pozivam da gradite  mostove između nas kao što  to želi i ova manifestacija,  naglasio je gospodin Amrani. Na koncu je pozvao Zadrane da se pridruže čaroliji  Izraela i danas na izvedbi  plesne predstave “Rooster”,  sutra na nastupu Gudačkog  kvarteta “Dafna” u klaustru  sv. Frane te u četvrtak kada  će u Zadru gostovati Lior  Suchard, mentalist i čitač  misli.