Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pobuna stanara u Diklu: Ne želimo drugi put

16.07.2012. 22:00
Pobuna stanara u Diklu: Ne želimo drugi put


Načelno je dogovoren sastanak na kojem bi nazočili predstavnici stanara tih zgrada, predstavnici gradske vlasti i policije, a na kojem bi oni mogli dobiti sve odgovore vezano uz rad i postupanje policije – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske
Iako je Općinski sud u Zadru prošli tjedan donio rješenje u korist Nikše Milinkovića, stanari tzv. Galićevih zgrada u Diklu ne odustaju od zahtjeva da im se omogući prolaz preko zemljišne parcele u vlasništvu Mirjane Milinković. Štoviše, usprkos nepravomoćnom rješenju oni su očekivali kako će im prolaz omogućiti Grad Zadar, a osigurati zadarska policija, a kako se to nije dogodilo, u ponedjeljak navečer četvorica najbučnijih stanara organizirala su spontani prosvjed i okupljanje na glavnoj prometnici, odnosno na Krešimirovoj obali.
Njih desetak tamo je najprije blokiralo promet prelazeći pješački prijelaz na jednu, pa na drugu stranu prometnice zbog čega je pozvana policija. U međuvremenu počeli su se okupljati i ostali stanari iz okolnih zgrada i kuća, a oni najbučniji među njima, koji su i započeli prosvjed, odbili su otići prije nego osobno u Diklo dođe načelnik PU zadarske, Darko Car.
– Načelnik je obaviješten o zahtjevima građana nakon čega se uputio na spomenutu adresu i tamo porazgovarao s njima. Iznijeli su mu svoje nezadovoljstvo jer policija nije pružila asistenciju Gradu Zadru kod uklanjanja barijera s nekadašnjeg pristupnog puta nakon čega im je on pojasnio da policija postupa samo i isključivo po zakonu. Načelno je dogovoren sastanak na kojem bi nazočili predstavnici stanara tih zgrada, predstavnici gradske vlasti i policije, a na kojem bi oni mogli dobiti sve odgovore vezano uz rad i postupanje policije – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske no nije znao reći hoće li se i kad spomenuti sastanak održati.
Spor oko pristupnog puta na Poljani Dragutina Domjanića počeo je još sredinom ožujka kada je Milinković, preko čije su privatne parcele stanari Galićevih zgrada dolazili do svojih domova, odlučio bagerom ukloniti asfaltni put jer Grad Zadar u godinu dana nije odgovarao na njegove zahtjeve da se problem riješi.
Priča u koju se umiješao i zadarski gradonačelnik, tvrdeći kako stanari imaju pravo na taj put te kako je riječ o nerazvrstanoj cesti u vlasništvu lokalne samouprave, nastavke je tijekom dva mjeseca dobijala u kaznenim i prekršajnim prijavama protiv Nikše Milinkovića, njegovim privođenjem i na koncu parničnim sudskim procesom u kojemu su ga stanari i Grad Zadar tužili zbog smetanja na javnoj površini. Kako je riječ o privatnom vlasništvu njegove majke, te tužbi postavljenoj na način da se ne priznaje njezino vlasništvo već tvrdi kako je riječ o javnom dobru, spletom okolnosti, zakonskih odredbi i činjenica, sudac Željko Rogić nije imao što drugo već presuditi u korist Nikše Milinkovića.
U zaključku nepravomoćne presude navedeno je kako taj put nije jedini pristupni put zgradama, no stanari predvođeni četvoricom kojima to nikako ne odgovara, ne žele takvo rješenje prihvatiti.