Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadrani vole komediju

16.07.2012. 22:00
Zadrani vole komediju


Predstava “Tko je  ovdje lud” Planet Arta koja je  odigrana u ponedjeljak navečer u dvorštu Providurove  palače u sklopu 18. zadarskog kazališnog ljeta pokazala je kako Zadrani ipak  preferiraju komediju. Gledište je bilo popunjeno do  zadnjeg mjesta, a tražila se i  stolica viška za komediju D.  R. Sandersona o psihijatrijskoj klinici i njezinim korisnicima.
Glumački dvojac Natalija  Đorđević i Marko Torjanac  koji je ujedno i adaptirao  tekst, režirao predstavu te je  zaslužan za scenografiju nagrađeni su bogatim aplauzom i ovacijama publike za  odlično odrađen posao u izmjeni različitih uloga i likova  koje su utjelovili na pozornici.
Kroz priču o doktorima i  pacijentima jedne psihijatrijske bolnice, od čovjeka koji  se ne sjeća svog identiteta te  je jednoga dana Aristotel, a  drugoga Bog, pa do nesretno  udane žene, neuspješnog  rock pjevača s traumama iz  djetinjstva ili preko prostitutke u kostimu zečice pomalo se otkriva životna priča  dvoje doktora koji su zapravo jednako nesretni, a po  definiciji društva možda i ludi kao njihovi pacijenti. Dok  svi likovi na pozornici pokušavaju pronaći neki viši  smisao i odgovor na pitanje  zašto je život takav kakav  jest, priča doživljava svoj  rasplet u apokaliptičnom  gradu s tračkom nade kako  će bolje sutra ipak doći. S  obzirom da je priča smještena u psihijatrijsku bolnicu u  gradu u kojem su u dvije  godine raznesene čak tri vlade komičnih dijaloga i trenutaka nije nedostajalo.  Ipak čini se da je osim smijeha publika kućama ponijela barem još jedno pitanje  na koje je teško dati odgovor: tko je ovdje, u predstavi, ali i životu, zapravo  lud?