Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zrilić: Izgradnja Centra u Biljanima – jedino ozbiljno i moguće rješenje

16.07.2012. 22:00
Zrilić: Izgradnja Centra u Biljanima – jedino ozbiljno i moguće rješenje


Aktualnim satom sjednice Županijske skupštine dominirala su pitanja vezana uz zbrinjavanje otpada i prometnice.
Dušana Oluića (DPS) zanimalo je  kako župan gleda na okupljanje građana koji se protive izgradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim i „koji je izlazak iz te krize”.
– Prije godinu dana kad sam postavio pitanje izgradnje tog Centra, dobio sam odgovor da to baš nije srpska stvar. Bili ste u pravu, točno je da to nije srpska stvar, nego je stvar svih građana koji žive u tom dijelu Zadarske županije, komentirao je Oluić dok je Irena Devčić (HSS) ustvrdila kako postoje nejasnoće u dokumentu  kojim se odgovorilo na pitanje SDP-ove vijećnice Renate Sabljar Dračevac vezano uz broj odlagališta u Zadarskoj županiji.  Devčić je od župana zatražila precizan odgovor iz kojeg bi bilo jasno jesu li, od postojećih  službenih odlagališta, u postupku legalizacije tri ili sedam odlagališta, kao i da se navede na kojim su lokacijama i u kojem roku je planirano okončanje legalizacije.
– Građani gradskih četvrti koji žive u blizini odlagališta otpada u Diklu traže odgovor  na pitanje gdje je zapelo i zašto se otpad još uvijek odlaže u Diklu kad znamo da je to odlagalište već neko vrijeme neadekvatno za toliki obujam otpada. Radi se o turističkom kraju, sva se ta naselja bave turizmom i tamo je frekventna cesta kojom prolazi velik broj turista i krajnje je neprimjereno da se koristi to odlagalište, rekao je Nikola turčinov (SDP).
– Mi problem zbrinjavanja otpada rješavati moramo. Ova županija rješavala ga je sukladno  Zakonu o otpadu, sukladno Strategiji gospodarenje otpadom na razini države, sukladno Strategiji koju je donijela  Županijska skupština, sukladno prostornim planovima Zadarske županije i Grada Benkovca koji jedini ima na svojem području predviđen Županijski centar za gospodarenje otpadom.  Mi smo imali ozbiljan i jedni moguć pristup  – da gradimo taj Centar i da se otpad zbrinjava, i sve aktivnosti se vode da to bude na području na kojem postoji jedina lokacija. Nadam se da ćemo mi to riješiti na prihvatljiv način za sve. Taj se otpad negdje mora zbrinjavati. Ukoliko budemo imali samo negativistički pristup da nitko neće otpad na svom području, ja ne znam što će se dogoditi, ali neće ništa dobrog. Znamo koliko otpada nastaje i što bi se dogodilo za nas kao turističku  regiju ako se otpad ne bi zbrinjavao na jedan moderan način.  Kada Centar bude u funkciji, tada će se zatvoriti postojeća odlagališta otpada, odgovorio je župan Stipe Zrilić.