Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dolaze slovenski, mađarski, slovački i češki vitezovi

Autor: Ante Rogić

16.07.2013. 22:00
Dolaze slovenski, mađarski, slovački i češki vitezovi

Foto: Marin GOSPIĆ



Povijesni spektakl Dani vitezova vranskih održat će se podno Maškovića hana gdje će biti postavljeni viteški tabori, borilište, srednjovjekovni obrti…


Dani vitezova vranskih ove godine održavaju se nešto ranije nego što je to bilo prijašnjih godina. Uvertira u samo događanje bit će svečano otvaranje u Pakoštanama, sutra u 21.30 sati kad će se održati veliki scenski spektakl – noćna bitka u luci u Pakoštanama s atraktivnim jedrenjakom Branimir iz Zadra, brodicama, latinskim idrima, viteškim skupinama, srednjovjekovnim topništvom, vatrenim oružjem, specijalnim efektima.
– Scenarij se veže za stvarne činjenice iz povijesti. Bitka kreće u 21.30 sati na mjesnoj plaži, a održavat će se na relaciji obala, more i otok Sv. Juština, kazala je Dijana Vulin iz Turističke zajednice Pakoštane, na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u zadarskom Arsenalu. Marko Meštrov, arheolog, voditelj agencije Han, kazao je da će se bitka održati na mjestu gdje se uistinu događala bitka. Otočić Sv. Juština, udaljen je od obale 200 metara, a poslužio je za zbjeg stanovništva.
Povijesni spektakl podno Maškovića hana
Povijesni spektakl Dani vitezova vranskih odvijat će se podno Maškovića hana (koji se trenutačno obnavlja sredstvima Europske unije) gdje će biti postavljeni viteški tabori, borilište, srednjovjekovni obrti… Iz organizacijskog odbora ističu da ove godine očekuju znatno veći broj viteških skupina i srednjovjekovnih zanata te s obzirom na datum posjet oko 20.000 posjetitelja.
– Odlučili smo predstaviti manifestaciju ove godine u srpnju. Budući da su Dani vitezova vranskih dosad bili u kolovozu, mislili smo kako bi bilo dobro da ove godine sve pomaknemo ranije zbog brojnih zamolbi turista, kazala je Dijana Vulin.
I ove godine manifestacija će imati međunarodni karakter, jer će na istoj uz velik broj domaćih skupina gostovati viteške skupine iz Slovenije, Mađarske, Slovačke i Češke te se ukupno očekuje 400-tinjak samo sudionika manifestacije.
Posjetitelji će moći uživati u atraktivnim noćim bitkama, konjaničkim predstavama, streličarima, mačevaocima, žonglerima, srednjovjekovnoj kuhinji, srednjovjekovnim obrtima, radionicama…
Turci u petak osvajaju Vranu
Manifestacija se otvara u petak, a satnica je ista za oba dana gotovo za sva događanja. Program počinje u 18.30 sati otvaranjem viteških tabora te srednjovjekovnim sajmom starih zanata i gastronomije. Održat će se turnir u streličarstvu, a predstavit će se viteške skupine Fekete Solyom i Ursus iz Slovačke, a od domaćih viteške skupine Red čuvara grada Zagreba i Zlatni kalež. Oba dana će koncert održati grupa Holloenek Hungarica, a u 21.30 sati će se prikazati noćna bitka za Vranu, povijesno scenski spektakl.
Mustafa, poslanik osmanlijske vojske istaknuo je kako je na snazi primirje između Osmanlija i kršćana.
– Postoje male trzavice, ovi iz Pakoštana su nervozni. Ne znam koliko će to primirje trajati i bojim se da će puknuti skoro, kazao je Mustafa.
Dakle, sve počinje u četvrtak, kada se održava pomorska bitka, u petak Turci osvajaju Vranu, u subotu Vranu ponovno vraćaju kršćanski u svoje ruke i u nedjelju, posljednjeg dana manifestacije, Turci bježe na obalu. Upravo s time će i završiti manifestacija, scenskim spektaklom na plaži Janice.
– U subotu će se peći vol te očekujemo pravu prigodnu atmosferu. Ulaznice za odrasle će koštati petnaest, a za djecu deset kuna.
Slogan manifestacije i ove godine je: Ne tražite vitezove iza gustih pregrada povijesti. Oni su u vama!