Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

O vjenčanjima, kraljevskim bebama i reklamama

Autor: Mario Padelin

16.07.2013. 22:00


HRVATI SE ČUDE NORMALNIM SVATOVSKIM OBIČAJIMA
U svim je medijima ovih dana objavljeno kako je u našu zemlju došao izvjesni Larry Page koji se pridružio nekim svojim prijateljima koji su se vjenčavali u Motovunu. Dotični je gospodin inače suosnivač Googlea, što direktno znači da je besramno bogat, a s druge strane, odabirom Motovuna za čin svoga vjenčanja njegovi su prijatelji pokazali dobar ukus. Problem je u tome što to vjenčanje i ponašanje uzvanika i Larryja ne zadovoljavaju naša očekivanja, jer nema skandala, ne govori se gdje je mlada kupila cipele, a pogotovo je čudno što su im na piru svirane pjesme nekih čudnih izvođača poput Beatlesa, a ne nekih srpsko-hrvatskih cajki i narodnjaka. Svatovi su pokazali i krajnju indolenciju ignoriravši i lijepe običaje vožnje svatovske kolone kroz grad (mo’š misliti što bi se po Motovunu navozali!), a nisu pri tome ni trubili i mahali hrvatskom i crkvenom zastavom. Larry se ponašao krajnje neprimjereno ovoj situaciji. Nije lijepio fetu pršuta na čelo, nije razbijao čaše, nije plesao po stolu s papršnjakom u ruci… čudan neki “čouk”. U nedostatku pravih pikanterija, vrijedni su novinari napisali (prepisali) koliko milijarda dolara dasa ima na računu, kakvim je privatnim avionom doletio i koliko košta villa u kojoj je odsjeo. I to je sve. Bez veze.
GLEDAO “MONTEVIDEO”, A SAMO REKLAME “VIDEO”
S obzirom na to da se ja, iako to nitko ne zna, jako dobro razumijem u povijest nogometa i sport mi ne služi za iživljavanje niskih strasti, htio sam pogledati seriju “Montevideo, Bog te video” (a htio sam vidjeti i našeg Ćiru Blaževića kao glumca). A nisam je dogledao, jer to i nije bila serija nego niz reklama. Odmah mi je bilo sumnjivo kada sam u TV-vodiču pročitao da prva epizoda traje čak 100 minuta. A kako i ne bi trajala uz toliko reklama. A kako samo perfidno oni te reklame najavljuju? “Kratku pauzu od svjetskog prvenstva i serije Montevideo donosi vam…” Ma zamislite koji je to bezobrazluk? Prvo, o kojem oni to svjetskom prvenstvu govore? Ovo je samo serija o odlasku na to prvenstvo, a drugo, oni nam to “donose” i još se hvale s time. E baš im hvala. Još im možda trebamo biti zahvalni što nas zatrpavaju reklamama. Što oni misle da smo mi? Mazohisti koji vole trpiti bol.
ONI ČEKAJU BEBU!!!
Oh, kako ja volim onu rubriku “s kraljevskih dvorova”. To mi je nešto najdraže. Još se sjećam one vijesti od prije desetak godina, kako su princ Gustavson i njegova drugarica Anne-Marie svome malome Knut-Richardu kupili mali bazenčić u kojem se dječak veselo praćkao. Volim takve vijesti. Najdraže su mi, nekako odmah uz bok s onima o gladi u svijetu. Ali da me sada neki dušobrižnici ne proglase za McCarthyevu zabludjelu ovcu, ajmo mi na konkretno. Vijest koja me prosto uzdrmala je ona da engleski budući kralj Willy i ona njegova Kata čekaju bebu. I kako je to objavila jedna TV-postaja tako su se požurile i druge. Saznali smo sve. Što? Kada? Koja bolnica? Koji će liječnik biti tu noć dežuran i ostale pikanterije. Ipak ono zadnje što su nam javili, duboko me potreslo i promijenilo daljnji tok moga života. Osim što su se pozabavili doslovno sa svim vezanim uz bebu, posebna se pažnja poklonila tome s kime je ta beba sve u rodu. Ispalo je da je krvno povezana sa svim europskim kraljevskim obiteljima (hm, što ako su tu i da prostite i Karađorđevići? Što će onda?), dakako “plemenitim” (što za sobom možda vuče i latentnu opasnost od… znate već od čega, ako su svi u rodu), ali i s nekim hollywoodskim zvijezdama pa tako i s djecom Angelin Jolie i Brada Pitta (tko pita?) i ne samo da su u rodu, nego su i jako bliski rod. Već u 27 koljenu! To je, zaista vijest za središnju informativnu emisiju.
Osim toga, saznali smo da bi Britanci željeli da mladi par odgaja dijete sam, tj. bez pomoći dadilje. To će ipak teško ići. On je prepun obveza na svom radnom (?) mjestu, a njoj jadnoj, kada opere koltrine, izriba podove, skuha ručak, kada ode u spizu i posjeti svekrvu Camillu, uistinu ne preostaje puno vremena za dijete, a tu je i William koji se umoran vraća s posla već oko 5 i zahtijeva pažnju. Mladom paru uistinu neće biti lako.