Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Utajenim novcem gradio dvorac iz snova u Viru

Autor: Suzana Bandić

16.07.2013. 22:00
Utajenim novcem gradio dvorac iz snova u Viru

Foto: PIXSELL



Policija je sve razotkrila prateći trag novca koji je češki biznismen umjesto na račun češkog državnog proračuna, utajio i prebacio na račune dvoje supružnika iz unutrašnjosti Hrvatske s prebivalištem u Viru. Novac, oko 15 milijuna kuna, uložili su u turistički objekt


Zbog pranja novca zadarska je policija jučer podnijela kaznene prijave protiv 39-godišnjega češkog poduzetnika i bračnog para iz Slatine s prebivalištem na Viru. Riječ je o vlasniku tvrtke Vojta project d.o.o. Čehu Wojciechu Smielaku te Mati (61) i Đurđici (56) Vanjhol, vlasnicima apartmana na otoku Viru.
Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili osnovanu sumnju da je češki državljanin novac u iznosu od oko 15 milijuna kuna, pribavljen utajom poreza u Češkoj, uz pomoć dvoje pomagača unio u Hrvatsku te da je dio novca uložio u turističku djelatnost na Viru, izvijestio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, napominjući kako je protiv svih troje sudionika u pranju novca podnijeta kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.
Češki biznismen izgradio je kuću s apartmanima i bazenom “Paradiso resort Vanesa”, a koncem lipnja prošle godine, nedugo nakon otvorenja, upravo u bazenu njegova turističkog objekta utopio se 6-godišnji Čeh kojeg su roditelji nakratko ostavili bez nadzora. U “Paradiso resort Vanesa” inače, zaposleni su članovi obitelji Vanjhalovih, sin kao direktor te kći i zet.