Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Kaubojima” vjetar u leđa ispunjenog Višnjika

16.07.2016. 22:00
“Kaubojima” vjetar u leđa ispunjenog Višnjika


U sjajnoj atmosferi pred oko pet tisuća gledatelja na tribinama dvorane Krešimira Ćosića hrvatski rukometaši sinoć su se drugi put u tri dana suprotstavili Švedskoj u prijateljskoj utakmici. Nakon pobjede Hrvatske u Splitu (26:24) prije dva dana ovaj put je završilo bez pobjednika, a sinoćnjim dvobojem momčad Željka Babić završila je treću fazu priprema koju je obavila u Zadru. Počela je Hrvatska sa Stevanovićem na golu te Čupićem, Stepančićem, Kozinom, Karačićem, Sliškovićem i Štrlekom. No, vrlo brzo počele su brojne rotacije što je i očekivano jer je izbornicima od konačnog rezultata trenutačno puno važnije uvježbavanje taktičkih zamisli za Olimpijske igre u Riju.
Nesnalaženje “kauboja” u igri sa sedmim igračem, odnosno bez vratara, Šveđani su iskoristili lakim golovima i u osmoj minuti poveli 1:5 nakon tri gola lijevog krila Tollbringa. Hrvatska sa sedmim igračem nijednom nije uspjela ne samo realizirati napad nego nije ni uputila udarac pa je Babić odlučio malo usporiti s tom formacijom koja je novost u rukometu. Kada je počela igrati bez izlaska vratara Hrvatska se brzo vratila u utakmicu pa je tako u 16. minuti Štrlek u prvoj kontri na utakmici bio precizan za 6:6. Babić je nastavio rotirati, kako u obrani tako i u napadu. Bila je to prava “radna” utakmica u kojoj je publika tražila pobjedu domaće reprezentacije. Nije bilo stoga jednostavno Babiću uskladiti želje navijača i vlastite planove jer puno je toga izbornik zamislio isprobati sa Šveđanima. Prvo vodstvo Hrvatska je upisala u 28. minuti kada je iz polukontre Kopljar postigao prvi pogodak na utakmici. Prije toga s tri gola publiku je na noge digao Matulić. Ipak, gosti su na poluvremenu imali vodstvo za koje je najzaslužniji Cederholm nakon što je vezao dva gola i donio gostima minimalnih 13:12. Hrvatska kao da je malo duže “ostala” u svlačionici na poluvremenu pa su gosti sa sjevera Europe u 37. minuti imali 12:16. Tek je Slišković nakon devet minuta bez gola prekinuo stvaralačku stanku “kauboja”. Važnu ulogu u tom je periodu odigrao vratar Ivan Stevanović koji je od prve minute bio na visini zadatka, a do izlaska iz igre u 43. minuti sakupio je osam obrana. Bez obzira što je bila riječ o prijateljskoj utakmici Hrvatska je željela sačuvati pobjednički niz u Krešinoj dvorani gdje je prije Švedske pobijedila svih pet utakmica. Na kraju nije bila pobjeda, ali malo tko je bio razočaran s konačnih 25:25 izborenih nakon puno truda i muke. Kako bilo, Višnjik je dao novi vjetar u leđa “kaubojima”.


 HRVATSKA – ŠVEDSKA 25:25 (12:13)


ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja: 5.000. Suci: Oscar Lopez Raluy, Angel Ramirez Sabroso (Španjolska).
HRVATSKA: Stevanović (8), Mihić 1, Duvnjak 3, Stepančić 4, Kopljar 1, Gojun, Matulić 4, Pešić, Ivić (1), Karačić 1, Kontrec 2, Štrlek 2(1), Čupić 2, Pavlović, Slišković 3, Cindrić, Brozović 2, Kozina. Izbornik: Željko Babić.
ŠVEDSKA: Andersson, Gottfridsson 3, Tollbring 6 (2), Nilsson 3, Stenbacken 1, Konradsson, Aggefors, Karlsson, Jakobson 3, Appelgren 1, Lagergren 1 (1), Petersen 2, Stenmalm, Cederholm 2, Zachrisson 2, Nilsson 1, Nielsen. Izbornici: Staffa Ole Lindgren.
Sedmerci: Hrvatska 1(1); Švedska 3(2).
Isključenja: Hrvatska 6 minuta (Duvnjak, Slišković, Brozović); Švedska. 6 minuta (Lagergren 2+2, Jakobson).