Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Loše izvedeni radovi ili predizborni spin?!

16.07.2016. 22:00
Loše izvedeni radovi ili predizborni spin?!


Jure Zubčić, vijećnik SDP-a u Vijeću MO Stanovi, kritički se osvrnuo na rekonstrukciju Splitske ulice koja je nakon devetomjesečne rekonstrukcije, 11. srpnja, otvorena za promet.
– Šahtovi su jedna o boljki zadarskih prometnica što možda i možemo opravdati na starim prometnicama, ali nikako i na tek izgrađenim. Na upravno otvorenoj Splitskoj ulici svi su šahtovi ulegnuti, a posebno se ističe jedan uz sam rub kolnika, koji je i preko pet centimetara udubljen, ističe Zubčić te podsjeća kako je najveći problem u toj gradskoj ulici bio nepostojanje nogostupa.
Nakon rekonstrukcije, kaže, sigurnost pješaka je u toj ulici puno veća, no ukazuje na oštećenja na rubnicima novih nogostupa.
– Za očekivati je da će se postojeće pukotine dolaskom zime i drugih vremenskih uvjeta sve više širiti i erodirati, te ćemo kroz godinu dana ponovno imati devastiranu prometnicu. Obiteljske kuće uz samu Splitsku ulicu su spojene na kanalizacijsku mrežu tijekom ove rekonstrukcije, no nakon završenih radova i asfaltiranja kolnika i nogostupa uništena su dvorišta tih obiteljskih kuća, koja su ostala neasfaltirana i neuređena, upozorava Zubčić spočitavajući Gradu Zadru što na kanalizacijsku mrežu nisu spojili tri slijepe ulice u tom dijelu grada s ukupno petnaest kućanstava. U nizu primjedbi Zubčić je naveo i smeće koje su izvođači radova iza sebe ostavili na jednoj neizgrađenoj privatnoj parceli kao ruglo u toj staroj gradskoj četvrti.
– Zbog svega navedenog osjećam se dužan kao vijećnik u Vijeću MO Stanovi javno postaviti pitanja nadležnima u Gradu Zadru, ali i zadarskoj javnosti, tko je odgovoran za katastrofalno izvedene radove, hoće li Grad od izvođača radova tražiti naknadu štete, hoće li pročelnik Kasap podnijeti ostavku zbog propusta i opetovanog obećavanja da će prometnica biti otvorena na vrijeme, tko će odgovarati za štetu na vozilima koja će nastajati zbog loše postavljenih šahtova, pitanja su koja je javno odgovornima uputio Zubčić zaključujući kako građani koji pune gradski proračun imaju pravo znati što su to platili 2,4 milijuna kuna.
– Grad Zadar se, još jednom, s novcem Zadrana ponaša kao pijani milijarder. Očito je da nam se ponavlja već dobro poznata situacija: Kada HDZ gradi, možda je skupo i traje dugo, ali je zato i loše napravljeno!, napisao je u javnom priopćenju vijećnik MO Stanovi iz redova SDP-a, a na njegove prozivke odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za građenje Grada Zadra Darko Kasap nazvavši njegove primjedbe predizbornim, neutemeljenim potezom kojim želi prikupiti političke poene.
– Prije svega, želim naglasiti kako je s izvođačem radova za rekonstrukciju Splitske ulice potpisan ugovor 17. studenog prošle godine te da je rok za dovršetak 240 dana. Tako dugi rok postavljen je zato što se na tom dijelu nalazi “šuma” instalacija i 110-naponski kabel. Najavljivao sam raniji dovršetak radova, no upravo zbog tih instalacija radovi su tekli sporije. Da se taj kabel oštetio, šteta bi iznosila 2,5 milijuna kuna, a osim toga, moram istaknuti kako rok za dovršetak radova nije istekao. Naprotiv, radovi su završili ranije, pojasnio je Kasap dodajući kako je 11. srpnja MUP obavio tehnički pregled horizontalne i vertikalne signalizacije i donio rješenje da je sve ispravno i prometnica spremna za puštanje promet. Kasap je naglasio kako će izvođač radova po završetku očistiti sav otpad, urediti dvorišta i sve ostalo što je dužan učiniti, no podsjetio je kako su u tijeku radovi u susjednoj Bihaćkoj ulici. Osvrćući se na primjedbe oporbenog vijećnika, spomenuo je i kako je nadzorni inženjer iz tvrtke GIN company tijekom pregleda utvrdio nekoliko nedostataka na rubnicima i jednom slivniku te naložio izvođaču da nedostatke sanira, a podsjetio je i na obvezu izvođača za izdavanje garancije za izvedene radove na rok od dvije godine.
– Smatram da je ovo pokušaj obezvrjeđivanja jednog važnog projekta – spajanja Bilog briga gdje živi 10.000 građana sa Športskim centrom Višnjik i ostatkom grada. U tom dijelu bilo je izuzetno teško stanje, a danas imamo sigurnu prometnicu s nogostupom na obje strane, kanalizacijom, plinskim instalacijama i ostalom infrastrukturom, zaključuje Kasap osvrćući se i na fotografije koje je uz svoje primjedbe priložio Zubčić. Za njih navodi kako su pokušaj bombastičnog prikaza stanja tako da se neki sitni nedostatak poslikao iz više kuteva.