Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ekipa Graničara iz Metkovića i ove godine uvjerljivo najbolja

Autor: Velimir Brkić

16.08.2008. 22:00
Ekipa Graničara iz Metkovića i  ove godine uvjerljivo najbolja

Foto: Velimir BRKIĆ



Dok  se u Pekingu već deset dana  odvija prava bitka za medalje, u Zemuniku je održana  6. seoska olimpijada – “Konopijada Zemunik 2008.”. I  ove godine u Zemunik je  došlo više od dvije tisuće  posjetitelja, što domaćih, što  stranih koji su željeli vidjeti  sportove koji su bili popularni prije 50, pa i više godina, a danas ih se sjećaju  samo najstariji.
Olimpijadu je organizirala  zemunička Udruga konopaša  pod pokroviteljstvom Općine  Zemunik Donji i uz pomoć  brojnih sponzora. Ekipe i  pojedinci su se natjecali u  potezanju konopa, bacanju  kamena s ramena, skoku  udalj s mjesta, trčanju u vrećama i s jajem u žlici te u  penjanju na 7-metarski stup  po zemunički domaći pršut.  Suci su bili Borislav Mišo  Krnčević i Janko Krnčević,  zapisničarka Katarina Bilaver, koordinator Ivan Fabijan, a program je vodio popularni sinjski imitator Ivan  Delaš.Olimpijadu je otvorio zemunički načelnik Josip Marušić, a zatim je krenulo natjecanje.
Buru oduševljenja izazvalo  je natjecanju u potezanju konopa za žene. U uzbudljivoj  završnici rezultatom 2:1  “Neustrašive” su potukle  “Oazu mira”. Najmanje  sportske sreće imale su crveno-bijele “Barakude”. U bacanju kamena s ramena pobijedio je Stipe Žunić iz Zadra, koji je kamen  bacio na daljinu 9,54 metra i  na taj način za sedam centimetara nadvisio prošlogodišnjeg pobjednika Ivicu Pajića iz Dugopolja.Kod penjanja na stup bilo  je onih koji su se popeli u  tren oka, ravno iz zaleta, ali i  onih kojima to nije uspjelo  niti nakon više pokušaja.  Najbrže je do zemuničkog  pršuta došao branitelj naslova Mate Bilaver koji je s  rezultatom 7,03 sekunde  oborio vlastiti rekord Seoske  olimpijade za 22 stotinke sekunde. Drugi je bio Alen  Grgić zaostavši za Matom  više od dvije sekunde.Mladi trkači u vreći pokazali su zavidne akrobatske  sposobnosti. U fotofinišu pobijedio je Šime Alvir iz Zemunika ispred  sumještanina  Luke Buljata kojem je i prošle godine izmaknula pobjeda. To se isto dogodilo Šimi  Alviru koji je zaostao za Mateom Čankovićem u trci s  jajetom u žlici. U obje discipline natjecalo se 70-ak  natjecatelja.  Rezultat vrijedan pažnje  svakako je i obrana naslova  Ivana Batura u skoku s mjesta. Ivan je skočio 3,04 metra  i tako pobijedio ispred Luke  Buljata.Posljednja disciplina, vrhunac natjecanja, bilo je potezanje konopa muškaraca.  U finalu je ekipa Graničara  iz Metkovića (od osnutka  prije sedam godina osvojili  34 prvih, 13 drugih i devet  trećih mjesta na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i susjednoj BiH) s “najlakšim”  članom od 135 kg i najtežim  od 167 kg, izvojevala treću  uzastopnu pobjedu povukavši u višeminutnim utakmicama ekipu Zemunika.  Prva nagrada bila je bila živo  tele, a druga janje. Trećeplasirana ekipa “Neuhranjeni” pojela je pečenog odojka.Ove godine su za zabavni  program bili zaduženi KUD  “Sv. Kata” i zadarski sastav  “Gloria”.