Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Masovna grobnica iz II. svjetskog rata?

Autor:

16.08.2009. 22:00
Masovna grobnica iz II. svjetskog rata?


GSS-ovci su na dnu jame, na nagibu od oko 45 stupnjeva uočili više ljudskih kostiju, a riječ je o više osoba
Danas će započeti policijski očevid nad ljudskim kostima koje su u petak otkrili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u jami u Zatonu Obrovačkom, kako doznajemo iz Policijske postaje Zadar. Očevidu će prisustvovati i pripadnici HGSS koji će omogućiti spuštanje službenim osobama u dvadeset i pet metara duboku jamu.
Četiri gorska spašavatelja i speleologinja Speleološkog odsjeka Liburnija PD Paklenica u Zaton Obrovački došli su spašavati kozliće vlasnice M. M. koji su upali u jamu. Dojavu o njihovom padu proslijedio im je Županijski centra 112 u četvrtak navečer, a akcija spašavanja započela je dan kasnije. Na glavnoj cesti spašavatelje je dočekala vlasnica nesretnih životinja M. M. koja ih je odvela do jame. U 11.45 sati na dno jame su se spustili spašavatelji i speleologinja koji su nakon gotovo pola sata uspjeli uloviti nestašne životinje, koje su potom zavezali za uže te ih je jedan član HGSS-a izvukao na svjetlo dana. Životinje su prošle bez ozljeda.
Prilikom boravka u jami, na njenom dnu na siparu (odlomljeno sitno kamenje), na nagibu od oko 45 stupnjeva uočeno je više ljudskih kostiju, a riječ je o više osoba. O otkriću masovne grobnice HGSS je obavijestio PU zadarsku. Očevid na mjestu događaja i analiza kostiju trebali bi dati odgovor na pitanja kako su ljudski ostaci završili u jami i od kada se u njoj nalaze.