Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gorski spasioci iz spelološke jame izvukli ozlijeđenog 10-godišnjaka

16.08.2010. 22:00
Gorski spasioci iz spelološke jame izvukli ozlijeđenog 10-godišnjaka


Iskusni GSS-ovci brzo su izvukli dječaka, a liječnici su utvrdili da je slomio lijevu šaku te je bio i jako pothlađen zbog niske temperature u spilji. Osim dječaka, GSS-ovci su iz teškog, izrazito uskog i vijugavog spelološkog objekta izvukli i dječakovu majku koja je također bila pothlađena
Deset članova zadarskog GSS-a u ponedjeljak su poslijepodne iz jame duboke 150 metara s vertikalnom dubinom od 16 metara spašavali desetogodišnjeg dječaka, državljanina Njemačke, kod rječice Karišnice nedaleko Karina Donjeg.
Dječakov otac o nesreći je nešto prije 15 sati obavijestio Centar 112 koji je potom obavijestio zadarske GSS-ovce. U svega nekoliko minuta spasioci su došli do jame u koju je upao dječak, a s obzirom da se pri padu ozlijedio, na mjesto nesreće iz Benkovca je stigla i ekipa Hitne medicinske pomoći.
Iskusni GSS-ovci brzo su izvukli dječaka, a liječnici su utvrdili da je slomio lijevu šaku te je bio i jako pothlađen zbog niske temperature u spilji. Osim dječaka, GSS-ovci su iz teškog, izrazito uskog i vijugavog spelološkog objekta, izvukli i dječakovu majku koja je također bila pothlađena.
– Dječak je oskudno odjeven u istraživanju speleološkog objekta prošao 150 metara horizontalnih kanala i pao na policu vertikale visine 16 metara, gdje je nakratko ostao bez svijesti – izvjestili su zadarski GSS-ovci koji su ovu akciju uspješno okončali oko 17.30 sati.
Osim zadarskih GSS-ovaca na zadarskom su području u posljednja 24 sata imali i dežurni gorski spasioci, koji su prethodnu noć sudjelovali u akciji izvlačenja dvojice austrijskih alpinista. Oni su penjući se kroz 300 metara visoku stijenu Debelog kuka u Paklenici, ostali zarobljeni na litici, nakon čega ih je uhvatio mrak te se nisu mogli vratiti.
– Upravo zbog mraka sami su pokušali silazak, no užad pomoću kojih su se namjeravali spustiti zaglavila im se u procjepima litice, te su ostali zarobljeni 200-tinjak metara iznad tla. Iako su bili neozlijeđeni, bez užadi za spust te bez vode su praktički bili bespomoćni, te su zatražili pomoć Gorske službe spašavanja – izvjestili su iz GSS-a koji je dvojici braće iz Austrije u pomoć poslali dežurnu ekipu sastavljenu od članova iz Rijeke, Ogulina i Zagreba, a u pripravnosti je bila i Stanica HGSS Zadar. Tijekom noći alpinisti su uspješno “skinuti” sa stijene na kojoj je HGSS do sada imao više sličnih intervencija.