Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lakše do boda nego do gola

16.08.2010. 22:00
Lakše do boda nego do gola


Ni sljedeće kolo ne nosi optimizam po tom pitanju, jer se ide u goste nabujalom Hajduku
Nakon utakmice koja je završila upravo onako kako je i započela, a već nakon 45 minuta igre vam dođe da odete sa stadiona nema se baš nečega previše pametnog rezimirati. Nogometašima Zadra je ova sezona u Prvoj HNL možda i najbitnija u posljednjem desetljeću, jer elitno hrvatsko nogometno društvo će se iz sezone u sezonu rezati na sve manji broj klubova te im opasno visi sudjelovanje u tom društvu. A jednom kad se ispadne nevjerojatno je teško se vratiti, stoga svaki domaći propust, tj. ne uzimanje tri boda protiv “al pari” protivnika kao što je ovosezonska Cibalija je ravno neuspjehu. Pogotovo kad se uzme u obzir da se u gostima Zebićevi igrači već dugi niz godina provode kao bosi po trnju.
Jedna prilika u 90 minuta
Neki će kazati da je svaki bod vrijedan i sigurno je bolje išta nego ništa, no sigurnost u konačni spas Zadrana na kraju sezone definitivno ne ulijeva igra prikazana u prva četiri kola, a ni kadar koji je takav kakav jest. I trener Zebić će grmiti nakon remija sa Cibalijom da nema široku klupu i da mu rezultat i igra ovisi o trenutačnoj inspiriranosti pojedinaca. Protiv Karlovca je imao pravi odgovor početnih 11 i došlo se do relativno lagana tri boda, no Karlovac se postavio dosta otvorenije i znao opasno zaprijetiti dok su Vinkovčani stali puno defanzivnije i djelovali vrlo zadovoljni neriješenim rezultatom. U takvoj konstelaciji snaga na terenu prevladavala je totalna bezidejnost s jedne i druge strane tako da se u 90 minuta mogla izbrojati tek jedna prava prilika i to ona na otvaranju susreta kad je Santini na račun zbunjenosti stoperskog dvojca Cibalije pogodio stativu. Jedna prilika u sat i pol vremena igre?! Strašno! Gosti doduše nisu previše stremili prema naprijed osim isturenog vragolastog Bartolovića. On pak nije imao pomoć još kojeg suigrača s kojim bi napravio veće probleme zadarskoj obrani, a napadački tercet Zadrana (Terkeš, Santini, Gospić) osim velike želje nije dao željeni učinak.
Tko ne da gol – pobjednik
Jedina olakšavajuća okolnost za objasniti ne postizanje gola može biti podatak kako Mršićeva momčad jedina u cijeloj ligi još nije vadila loptu iz svoje mreže, no realnost ovosezonskog harakiri – natjecanja u HNL-u je da jedan bod na svom terenu i nije neki uspjeh. Stoga je možda bolje da se odigralo kako se kaže “va banque” i pošto poto tražio taj gol, pa makar se i primio, nego ono nervirajuće neočekivano smirivanje utakmice koje je započelo još u 75. minuti. U posljednjih 15 minuta umjesto da se krene riskantnije prema naprijed obje momčadi su, valjda u strahu, zatvorile prilaze svom golu te čekali da sudac odsvira kraj koji je došao bez ijedne sekunde sudačke nadoknade, što dovoljno govori o zanimljivosti utakmice. A rezime prva četiri kola još više potvrđuje teoriju o sedam mršavih krava koje prate prvoligaša sa Stanova po pitanju neefikasnosti u bližoj prvoligaškoj povijesti. U prva četiri kola su osvojena četiri boda što je čak i odlično kad se uoči da su za ta četiri boda Zadrani tresli protivničku mrežu u dvije utakmice. Ni sljedeće kolo ne nosi optimizam po tom pitanju, jer se ide u goste nabujalom Hajduku. No, nikad se ne zna, možda se ponovi lanjska godina kad se doduše nakon domaćeg poraza od Cibalije (0:3) vratilo s Poljuda s pobjedom. A za pobjedu će trebati zabiti i koji zgoditak, ako se u Zadru još sjećaju kako se to radi.


Mršić i Terkeš već na odmor


Antonio Mršić i Želimir Terkeš u četiri su kola uspjeli sakupiti tri žuta kartona, pa nemaju pravo nastupa sljedeće nedjelje (22. kolovoza, 20 sati) na Poljudu protiv Hajduka. Dva žuta kartona ima Puljić, ostali nisu u skupini ugroženih.