Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odrezao mali prst u zatvorskoj ćeliji da bi dokazao da je nevin

16.08.2010. 22:00
Odrezao mali prst u zatvorskoj ćeliji da bi dokazao da je nevin


U ćeliji zagrebačkog zatvora Remetinec Tomislav Vukašina (43) iz Turnja odrezao si je mali prst lijeve ruke kako bi dokazao da je nevin. Tijekom izricanja presude kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog preprodaje kokaina zarezao se kemijskom olovkom iznad uha
U ćeliji zagrebačkog zatvora Remetinec Tomislav Vukašina (43) iz Turnja odrezao si je mali prst lijeve ruke. Članovima svoje obitelji poručio je da je to učinio jer je nevin, a isto je tvrdio i tijekom izricanja presude na zadarskom Županijskom sudu gdje je prošle godine osuđen na četverogodišnju kaznu zbog preprodaje 150 grama kokaina. Revoltiran riječima optužbe on je u sudnici netom prije izricanja presude pokušao počiniti suicid zarezavši se do krvi iznad desnog uha kemijskom olovkom. Samoranjavanje je nastavio udarajući se šakama u glavu, no hitnom interevencijom spriječili su ga pravosudni policajci nakon čega je ostatak govora županijskog državnog odvjetnika slušao s teškom mukom i suzama.
– Ja ovo ne mogu slušati. Slušam to 20 godina. Radije ću se ubiti. Nisam kriv! Nisam kriv! – vikao je tada Vukašina, a nakon izricanja presude izlazeći iz sudnice sucu Borisu Radmanu dobacio je kako će mu nakon izlaska iz zatvora on osobno donijeti ruku onoga tko mu je drogu podmetnuo.
Sudeći po novom samoranjavanju koje je počinio u zatvorskoj ćeliji, ponestalo mu je strpljenja, a majci je poručio kako će se radije ubiti nego trunuti nevin u zatvoru. Zabrinuta zbog sinova zdravstvenog stanja njegova je majka uputila dopis upravi zatvora Remetinec, no dobila je odgovor kako on više nije smješten kod njih već da je premješten u kaznionicu u Lepoglavi. Stoga je i s te adrese pokušala pismenim putem saznati u kakvom se stanju nalazi njen sin, kako i čime se ozlijedio, gdje su u to vrijeme bili pravosudni policajci, a ujedno je i zatvorsku upravu upozorila na mogućnost ponovnog samoranjavanja pa čak i pokušaja suicida ne bi li mu pružili adekvatnu liječničku pomoć prije no što bude prekasno. Sve što je do danas, mjesec dana nakon incidenta dobila, jest povratnica na kojoj se jasno vidi da je njezina pošiljka u lepoglavskom zatvoru zaprimljena 19. srpnja.
Inače, Vukašina je uhićen sredinom ožujka prošle godine nakon što su ga policajci Odsjeka kriminaliteta droga zaustavili u prometu, nakon čega su mu u automobilu pronašli 152,6 kokaina. Nakon uhićenja priveden je istražnom sucu koji mu je odredio pritvor u Istražnom centru Zadar, a po izricanju presude raspoređen je u Remetinec. Tijekom suđenja Tomislav Vukašina, kojem je kao olakotne okolnosti u izricanju presude uzeto sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovanja, činjenica da je drogu predao samovoljno te to što je otac malodobnog djeteta, branio se tvrdnjama da mu je drogu podmetnula njemu poznata osoba, što je pokušavao dokazati i njegov odvjetnik obrazloživši to činjenicom da je Vukašina prije nego su ga u automobilu s drogom zatekli policijski inspektori za narkotike, više od sat vremena bio u obližnjem kafiću s trojicom prijatelja.
Vrhovni sud Republike Hrvatske u travnju ove godine potvrdio je presudu prvostupanjskog, Županijskog suda.
 


Obitelj zatvorenika nema pravo na informacije o njihovom zdravlju


Nakon razgovora s majkom zatvorenika Tomislava Vukašine, Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav pri Ministarstvu pravosuđa uputili smo upit o pravu na pristup informacijama članova obitelji zatvorenika na izdržavanju kazne zatvora, nakon čega smo dobili odgovor koji u cijelosti prenosimo:
– Zakon o izvršavanju kazne zatvora propisuje pravo zatvorenika na adekvatnu zdravstvenu skrbi kao i uvid u zdravstvenu dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju i tijeku liječenja. Nadalje, zatvorenici imaju pravo na preslik iste na vlastiti trošak tijekom izdržavanja kazne i nakon otpusta. Jedino u slučaju smrti zatvorenika pravo na dokumentaciju imaju članovi obitelj zatvorenika.
Napominjemo kako isti Zakon propisuje da se pojedinačni slučajevi tretmana zatvorenika ne mogu prezentirati zbog zakonske obveze zaštite osobnosti zatvorenika, odnosno službena su i profesionalna tajna zbog čega Vam nismo u mogućnosti pružiti dodatne podatke – stoji u izvješću koje potpisuje mr.sc. Branko Pervan, ravnatelj Uprave Središnjeg zatvorskog sustava.