Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedna izložba – tri vrhunske umjetnice

16.08.2011. 22:00
Jedna izložba – tri vrhunske umjetnice


Izložbeni prostor  zadarskog kluba Arsenal  ugostio je tri mlade umjetnice: Jadranku Kalenić, Željku Gradski i Ladu Luketić  koje su se predstavile s po  nekoliko jedinstvenih i neobičnih djela koja svakako  spadaju među bolja ostvarenja hrvatske likovne scene  našega vremena.
Jadranka Kalenić rođena  je u Zagrebu 1962. godine,  studirala je teoriju filma, novinarstvo i filozofiju, a diplomirala je Akademiju likovnih umjetnosti u Torontu. Članica je HDLU-a, izlagala je u Kanadi, Italiji i  Hrvatskoj.
Željka Gradski rođena je u  Zagrebu 1975. godine. Diplomirala je na Akademiji  likovnih umjetnosti u klasi  prof. M. Vuce. Izlagala je na  40 skupnih i 17 samostalnih  izložbi. Bavi se fotografijom,  slikarstvom i crtanjem te pedagoškim radom na području likovne kulture. Članica je HDLU-a i HZSU-a,  te dobitnica nekoliko nagrada i priznanja.
Lada Luketić rođena je  1967. godine u Sarajevu, diplomirala je Dizajn tekstila i  odjeće na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu te Akademiju likovnih umjetnosti  u Zagrebu. Članica je HDLU  Zagreb, HDLU Istra te  HZSU-a.
Radovi ovih triju slikarica  različiti su kao i one same, a  opet sve tri povezuje ljubav  prema umjetnosti i stremljenje prema suvremenom.  Jadranka Katalinić prikazuje  svu složenost ljudskog genoma kroz fino tkanje  ljudske sudbine i povijesti, našeg  porijekla. Gradski, za razliku od nje, prikazuje samoportrete i platna na kojima  tehnikama grafike, poigravanja s fotografijom prikazuje  jednu sasvim novu stvarnost  slažući svoje likove od komadića iluzija. No, običnom  gledatelju možda je najbliža  upravo Luketić koja je dnevni tisak odlučila iskoristiti u  umjetničke svrhe te na sasvim nov način interpretirati i  prikazati dnevne vijesti koje  nas zaokupljaju.
Izložba ostaje postavljena  do 31. kolovoza.