Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Lokomotiva poslala upozorenje, čeka se reakcija

16.08.2011. 22:00
Lokomotiva poslala upozorenje, čeka se reakcija


Josip Bajlo, predsjednik kluba, nakon utakmice na konferenciji za novinare poručio je Zebiću da se “nogomet sastoji od pobjeda i poraza”


Nisu rijetki treneri koji će reći da se iz  poraza može više naučiti  nego iz pobjede. Ne znamo  misli li tako i Dalibor Zebić, trener Zadra, ali svejedno njegova je momčad  nakon domaćih 0:3 protiv  Lokomotive u 4. kolu Prve  HNL mogla nešto i naučiti.  Josip Bajlo, predsjednik  kluba, nakon utakmice na  konferenciji za novinare  poručio je Zebiću da se  “nogomet sastoji od pobjeda i poraza”. To bi trebalo  značiti da Zebić ne mora  očajavati i slažemo se s tom  tvrdnjom. Jer Zadar ima  solidnih sedam bodova, da  je mogao imati više mogao  je, ali i da je mogao biti  skromnijeg ulova – mogao  je. Ipak, ako se iz poraza  nešto doista i može naučiti,  onda bi i za Zebića i za  Bajla najlošije bilo da se  Lokomotiva proglasi tek  slabim danom. Po slobodnoj procjeni, nekoliko detalja tijekom utakmice sa  Zagrepčanima bilo je posebno zabrinjavajuće za  utakmice koje dolaze.
Lako ćemo
Dojam je da su Zadrani  Lokomotivu dočekali s razmišljanjem – ako smo pobijedili Hajduk i Varaždin u  gostima onda ćemo i Lokomotivu. No, razlika između samopouzdanja i  podcjenjivanja protivnika  je velika. Moguće da na  Stanovima nisu podcijenili  Lokomotivu, ali pristup  “lako ćemo” uvukao se u  svlačionicu. I doista je bilo  “lako ćemo”, ali iz zagrebačke  perspektive. Lokomotiva je  prelako zavladala terenom i  uzela sve.
Obrana
Za ovaj dio odgovorno je  (i) vodstvo kluba. Zadar je  ostao na samo tri iskusnija  obrambena igrača (Bilen,  Con, Jonjić). Tijekom prijelaznog roka otišla je cijela  zadnja linija (Skočibušić,  Glumac, Puljić). U praksi to  znači kad netko od aktualne  zadnje linije izostane natrag  se povlači jedan od igrača  koji na toj poziciji ili nikad  nije igrao ili mu to mjesto  inače nije u opisu posla. To  je protiv Lokomotive bio  slučaj s Jerbićem. S jedne  strane Zebić je s tako malim  fondom braniča prisljen  stalno igrati s trojicom u liniji, a druga je stvar što trener Zadra nema nikakvog  manevarskog prostora ako  mu jedan od igrača nedostaje. Štoviše, odigra li netko u obrani lošije teško ga se  može zamijeniti tijekom  utakmice jer zamjena nema.  Neplanirani odlazak Puljića  mnogo je toga promijenio,  ali prošlo je dosta vremena u  kojem se ovaj problem mogao riješiti.
Dva (i)li jedan napadač
Zašto je Zebić na teren  poslao uz Ivana Santinija i  Vedrana Gerca, ako je i Hajduk i Varaždin pobijedio samo sa Santinijem u napadu?  Možda je trener Zadra išao  na opciju da je igra kod kuće  s jednim napadačem ziheraški potez ako s druge strane terena nisu Hajduk ili Dinamo. Drugo je pitanje kad je  vidio da ne ide zašto Zebić  nije reagirao već u prvom poluvremenu i pojačao sredinu  terena u kojoj su se potpuno  izgubili Begonja, Surać i  Mršić. Zebić se do sada nije  pokazao kao rob forme i to je  dobro. To što mu je momčad  jedna od rijetkih u ligi koja  igra s korektorom nimalo ga  ne opterećuje dok ima rezultat. Zato se ne mora zamarati  s time što će navijači misliti  ako na Lokomotivu krene s  jednim napadačem. Uostalom, Zadar je posljednjih godina nerijetko najbolje igrao  s jednim napadačem. Sjećate  se kombinacije Tomasov –  Župan – Terkeš?
Ivan Ćurjurić
Kako se razvijala utakmica  s Lokomotivom bila je to  idealna prilika za Ivana Ćurjurića. Ako je doista na relaciji Ćurjurić – Zebić – NK  Zadar sve riješeno, ako je  Ćurjurić zdrav i spreman (a  trebao bi biti) onda ga nema  razloga držati na tribinama.  Jer Zebić u subotu na klupi  nije imao igrača koji je do  sada pokazivao da može imati  status džokera. A svakoj  momčadi treba barem jedan  takav igrač. Zato je status  Ćurjurića nužno što prije riješiti, ili s njim računati ili se  razlaz nameće kao najbolje  rješenje za obje strane.
Bočni igrači
Nije to bila večer ni Šime  Marune ni Ivana Antona Vasilja. Zapravo, Zadar nije  imao nijednog koliko-toliko  raspoloženog pojedinca. Problem što tražiti od bočnih  igrača traje u Zadru godinama. Ako je već jasno da ne  mogu jednako kvalitetno  igrati prema naprijed i prema  natrag onda treba tražiti druga rješenja. To nužno ne znači  mijenjati igrače nego definirati njihov posao. Maruna se  često gubio u sredini, a od  Vasilja smo vidjeli najviše jedan kakav-takav prolaz prema naprijed. Iako u tome dijelu doista nema mnogo mogućnosti za promjenu formacije, Zebić će se morati  odlučiti što želi od bočnih  igrača. Jer protiv Lokomotive u njima nije imao ni  napadače ni braniče.
Mentalitet
Kada je Zadar primio prvi  gol praktički je potpisao kapitulaciju. A bile su do kraja  utakmice još četiri minute i  sudačka nadoknada. Dovoljno je to vremena i za potpuni  preokret. Gercova greda kod  0:1 nakon kornera ne može se  nazvati pritiskom domaćih  jer takav pritisak Zadar nije  uspio napraviti. Zebić se zna  požaliti da Zadru nedostaju  bodovi koje bi kod kuće osvojio “na galamu”. Istina, ali  na galamu se ne igra ako protivnik većinu vremena drži  loptu u svojim nogama.