Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nostalgični dašak etno-gastro prošlosti

16.08.2011. 22:00
Nostalgični dašak etno-gastro prošlosti


U Dragama se osjetio dašak prošlosti. Manifestacija je svojevrsna asocijacija na tradicijsku ribarsku veliku “sviću” koja se ovdje naziva “bumbeta”


Na drugu ovoljetnu etno-gastro manifestaciju “Dragarske bumbete”,  na Dugovači u Dragama,  odazvalo se sedam izlagača  više nego na prvoj, povijesnoj manifestaciji održanom  sredinom mjeseca srpnja.  Točno 26 izlagača je gostima  i turistima prezentiralo autentičnu gastronomiju, suvenire i proizvode, tradiciju,  kulturu i običaje ovog kraja,  autohtonog i dalmatinskog  u Dragama.
Bilo je zaista impresivno,  sjajno i nezaboravno na dragarskom spektaklu koji je  pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Pakoštane hvalevrijedno inicirala i organizirala pakoška  etno udruga “Dan”, odnosno  Dijana Vukoja, Ankica Kovačić i Nives Marić.
U Dragama se osjetio  dašak prošlosti. Manifestacija je svojevrsna asocijacija  na tradicijsku ribarsku veliku “sviću” koja se ovdje  naziva “bumbeta”.
Dok je baka Dragica Vulin  nostalgično prela vunu na  vretenu, brojni posjetitelji  su mogli uz miris mora osjetiti i istinske okuse Draga i  Dalmacije. Margarita Rašin,  njezin sin Šime i kulinarski  meštar Domagoj nudili su  paštu-fažol sa suhim svinjećim nogicama za prste  “polizati”. Mihael Lujanec iz  Korčule i njegova supruga  Dragarka Mirjana rođena  Barešić, prezentirali su pomalo zaboravljenu, nadasve  zdravu kuhanu čičvardu ili  slanutak.
Danijel Marešić je skuhao  hobotnicu na brudet, Ivana i  Mario Marketin rižoto od  liganja, dok su Sandra, Melinda i Melinda Barešić neumorno pripremale picipaje  ili bubice, a Rosanda Barešić “modulice na bumbetu”. I ovog puta omamljujući  mirisi kunjki na buzaru, fileta inćuna u ulju, mariniranih inćuna i kruha ispod  peke Nede Vulin i njenog  zeta Ive Blaževića osjetili su  se nadugo i naširoko.
Jelica Barešić uz slane  srdele je nudila domaće vino, rakiju i povrtlarske kulture. Jadranka Kazija i Diana shop su nudili rakije,  prošek, gospinu travu, kantarion i suvenire od školjaka. Jasmina, Marta i Gabriela Barešić osim levande nudile su sir, pršut, kruh ispod  peke, mendulate, ulje i sto  drugih dragarskih čuda. Neodoljivi pršut, kruh i kroštule imale su Mira Vulin, Albina Marketin i Ivka Barešić. Milica Vulin imala je  raznorazna ulja, rakije i travarice. Najpedantniji inkasator je bio zapravo Šime.
Maja Barešić je na štandu  imala suhe smokve, prošek i  vino. Ilinka Fantina, levandu, kompote od divlje kupine te likere od kostanja i  limuna. Marijana i Tomislav  Šarić pored malih slika na  platnu nudili su originalne  suvenire i ružmarin. Milivoj  Šarić se predstavio sa svojevrsnom izložbom slika na  otvorenom…
A dok su dragarski pučki  pivači i zadarski trio  mužikaša, zvanih Condura  milozvučno pjevali a 7-godišnji Fabijan Peić poput Jimija Hendrixa i Erica Claptona virtuozno svirao na gitari, tete iz Dječjeg vrtića  Gardelin te etno udruga  “Dan” prezentirali su suvenire od morskih školjaka,  kamena i tko zna od čega  još.
S kakvim je entuzijazmom i srdačnošću mladi  glazbenik i poliglot Emanuel Stojanov (16) neodoljivo i neumorno prezentirao i nudio fritule, kroštule,  mendule, vino i rakiju vjerojatno je i dan danas pokraj  štanda na Dugovači.