Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kralj Zvonimir danas dolazi na Vranu

Autor: Ivan Stagličić

16.08.2012. 22:00
Kralj Zvonimir danas dolazi na Vranu

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Jučer se na  poljani kod Maškovića hana  nastavio drugi dan ovogodišnjih Dana vitezova vranskih. U polju kao i oko njega  sve je oživjelo od šarenih  kostimiranih skupina, vitezova, dvorskih dama, srednjovjekovnih obrtnika,  dvorskih luda i komedijaša,  glazbenika s gajdama, bubnjevima i frulama te različitih srednjovjekovnih  oružja i oruđa.
Svoja znanja i umijeća u  prikazivanju oživljene povijesti prikazale su viteške  skupine Red čuvara grada  Zagreba i Ursus iz Slovačke, a održana je i posebna barokna predstava s  konjima “Kraljevski konji”.  Započela su natjecanja u  bohurtu i turnir u streličarstvu.
Glavni povijesno-scenski  spektakl bila je svakako  noćna bitka za Vranu u  kojoj su korištena mnoga  ratna pomagala srednjovjekovne vojne vještine, kao  što su topovi, katapulti, baliste, ovnovi i noćne strijele.  Za autentični ugođaj pobrinula se potom mađarska  etnoambijentalna glazbena  skupina Holloenek Hungarica čiji su članovi izvodili  srednjovjekovnu plesnu  glazbu iz nekoliko europskih zemalja.
Danas, središnjeg dana viteških svečanosti na Vrani,  program počinje u 18 sati  kada svoja vrata otvaraju  viteški tabori i zanatske radionice, kao i ponuda autohtone gastronomije i domaće hrane. Predstavit će se  viteške skupine Red ružice  grada Orahovice, Zlatni kalež i slovački Ursus, a sve će  se skupine svečano postrojiti u čast dolaska kralja  Zvonimira. Nakon 21 sat  započet će završni dio bitke  za Vranu. U nedjelju se  program održava u Pakoštanima od 10 do 12 sati.