Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Najskuplji srednjoškolski komplet dvije tisuće kuna

Autor: Andrina Luić

16.08.2013. 22:00
Najskuplji srednjoškolski komplet dvije tisuće kuna

Foto: Arif SITNICA



Isporuka je počela, nedostaju još jedino knjige izdavača Profila koje će stići do 20. kolovoza. Udžbenici će se moći kupiti i u slobodnoj prodaji, ali tek kad se riješe narudžbe i, vjerujem, uz velike gužve, kazao nam je voditelj knjižare Školske knjige Pavo Gagro


Već poslovično, sredina kolovoza za većinu obitelji sa školarcima znači povratak u svakodnevicu, kupnju udžbenika, bilježnica, školskih torbi… Sredina kolovoza vrijeme je kad i knjižari imaju pune ruke posla jer se skladišta pune naručenim školskim knjigama, ili se zaključuju posljednje liste „želja i potreba” koje su primane još od lipnja.
U Narodne novine naručene knjige počele su stizati prije desetak dana, očekuje se nova veća pošiljka, a onda do kraja mjeseca „samo sitnice”, a po riječima prezaposlenog prodavača, narudžbe za komplete udžbenika više ne primaju. Slična je situacija i u knjižari Školske knjige na Obali kneza Branimira, gdje su do prekjučer primali narudžbe, ali i započeli s prodajom prvih naručenih kompleta.
Slična je situacija i u VBZ-ovoj knjižari Petra Zoranića, u čije skladište udžbenici stižu i treba početi i prodaja naručenih kompleta. Prodavačica s kojom smo razgovarali ističe da je promet nešto veći nego lani, unatoč tome što su knjige ove godine pet posto skuplje i što se mogu naručivati i putem interneta.
Veći interes i porast prometa bilježi i antikvarijat Marul, koji se već sedam godina bavi prodajom rabljenih udžbenika. Vlasnik antikvarijata Marko Čokolić kaže da su se gužva i potražnja povećale posljednjih dana te da još od tri do četiri tjedna očekuju veći interes za knjige koje se prodaju ispod cijene.