Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otvoren put zaštite soli u EU

16.08.2016. 22:00
Otvoren put zaštite soli u EU


Nakon dvomjesečnog žalbenog roka, koji je istekao 8. kolovoza Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Rješenje o prijelaznoj zaštiti naziva “Paška sol”, koji proizvodi Solana Pag d.d. Ovim je priznata izvornost paške soli na nacionalnoj razini te je otvoren put za njenu zaštitu i od strane EU.
– Proceduru za zaštitu izvornosti smo pokrenuli prošle godine i nakon što je izvršena kontola specifikacije našeg proizvoda dobili smo rješenje nadležnog Ministarstva, kazao je Bogdan Želehovski, direktor prodaje u Solani Pag d.d. Sol koja se proizvede u Solani Pag je još prije 10-ak godina nosila oznaku izvornosti, ali specifikacija tada nije bila usklađena s EU standardima, pa je proces pokrenut ispočetka. O tome što bi trebala značiti oznaka EU izvornosti soli koju proizvode, Želehovski kaže kako će to prije svega biti značajno u marketinškom smislu, a i kupci će svakako dobiti garanciju da se radi o vrhunskom proizvodu.
– Ovogodišnja sezona počela je tek u srpnju zbog vremenskih uvjeta koji su bili u lipnju. Do sada smo proizveli 4 tisuće tona soli, a do kraja godine bit će 15 tisuća tona. Planirali smo ove godine proizvesti 17 tisuća tona, ali se salamura počela kasno proizvoditi, a na našu proizvodnju najveći utjecaj imaju vremenski uvjeti, zaključio je direktor prodaje u Solani Pag d.d. Izvoz paške soli koja je prepoznatljivi proizvod otoka Paga, u posljednje vrijeme raste, osom na tržištu Mađarske i Austrije, ona je tradicionalno prepoznata i na tržištima Srbije, BIH i Slovenije.