Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pretijesne plaže, prometni kolaps i nedostatak noćnog života

16.08.2016. 22:00
Pretijesne plaže, prometni kolaps i nedostatak noćnog života


Po interesu gostiju, sezona nije ništa drugačija od prijašnje. Radi se, dakako o procjeni na temelju kontakta s gostima, treba još čekati statistike, kazuje Klaudio Grdović, predsjednik sekcije Zajednice obiteljskog smještaja i turizma Zadarske županije pri HGK- ŽK Zadar koji je ipak “snimio” što bi to trebalo promijeniti kako bi gosti bili još zadovoljniji.
Ipak, gradska infrastruktura bi se trebala početi prilagođavati većim brojkama gostiju, ističe. I to ponajviše po pitanju proširenja uređenih plaža, ali i po pitanju prometne infrastrukture.
– Plaže jednostavno treba srediti i to ponavljamo non-stop. Potrebno ih je proširiti i urediti. Jer, ako raste brojka ljudi koja dolazi preko ljeta kod nas u Zadar, potrebno je i proširiti kapacitete na tom području. A mi ostajemo cijelo vrijeme isti po broju i veličini uređenih plaža. Druga mana je to što je Zadar mali grad pa kada se tijekom ljeta naoblači ili padne kiša, nastaje prometni kolaps. Infrastruktura je jako loša i u tim trenucima od prometnih čepova nitko ne može nigdje, kazuje Grdović, dodajući kako bi što se tiče dodatnih sadržaja u večernjim satima, Zadar kao turistički grad trebao produljiti radno vrijeme.
– Na taj način stvaraju se dodatni sadržaji. A što se tiče buke, svi oni gosti koji odsjedaju na Poluotoku svjesni su da su centri gradova uvijek takvi. No, danas postoje klima uređaji, dobro izolirani prozori pa se i taj dio može umanijiti. Potrebno je i bolje prezentirati ponudu slobodnih aktivnosti u prirodi, jer gosti to jako cijene i koriste kada jednom ona pristigne do njih, poručuju iz Zajednice obiteljskog smještaja i turizma.
A što se tiče statistike dolaska gostiju za srpanj područje pod Turističkom zajednicom grada Zadra bilježi porast od 15 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. U srpnju preko sustava eVisitor do sada je na našem području zabilježeno preko 89.910 turista koji su ostvarili više od 395.213 noćenja. Udio stranih turista je 91 posto, te domaćih 9 posto.
– Prema strukturi gostiju u statističkoj analizi najveći broj noćenja po zemljama ostvarili su gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Slovačke te Poljske, kazao je Ante Galić iz TZ Grada Zadra, dodajući i to kako je najviše ostvarenih noćenja, gotovo 240.000 zabilježeno u smještaju u domaćinstvu. Potom slijedi smještaj u hotelima s više od 96.000 noćenja, kampovi sa 18.900 i hosteli sa 16.200 noćenja. Ostatak u ukupnoj brojci zabilježenih noćenja zauzimaju ostale vrste smještaja.