Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

U boj, u boj, za dvorac svoj!

16.08.2016. 22:00
U boj, u boj, za dvorac svoj!


Udruga Vitezova vranskih u suradnji s Općinom Pakoštane i općinskom Turističkom zajednicom organizira desetu godinu zaredom veliki povijesno-scenski spektakl pod nazivom “Dani vitezova vranskih” koji će se u petak i subotu, 19. i 20. kolovoza, održati u Vrani, a u nedjelju, 21. kolovoza, u Pakoštanima.
– Ove godine očekujemo oko 25 tisuća posjetitelja i znatno veći broj viteških skupina i srednjovjekovnih zanata. I ove godine manifestacija će imati međunarodni karakter jer će uz velik broj domaćih skupina gostovati viteške skupine iz Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije te se ukupno očekuje oko 400 sudionika manifestacije, najavila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Pakoštana.
“Ne tražite vitezove iza tamnih pregrada prošlosti. Oni su tu, s vama”, moto je ovogodišnjih “Dana vitezova vranskih”.
U petak i subotu poprište događanja bit će na idealnoj prirodnoj pozornici na poljani pokraj i ispod hana Jusufa Maškovića u Vrani, u neposrednoj blizini templarskog i hospitalskog utvrđenja koje je je izvorno bilo benediktinski samostan gdje se čuvala hrvatska kruna. Pred posjetiteljima će tako izroniti čitav jedan svijet sa srednjovjekovnim taborima, viteškim turnirima, starim zanatima, igrokazima, vitezovima-konjanicima iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, gastronomskim meštrima, sokolarima, običnim pukom, žonglerima i siromasima.
Bitka će se voditi i više od sat vremena dok kršćanske snage ne prevladaju i osvoje improviziranu utvrdu podignuta uz južni zid Maškovića hana, praćena zvucima Zajčeve “U boj, u boj!”.
Uz bogatu gastro ponudu za posjetitelje je organizirano gađanje strijelom, a tu će biti i srednjovjekovni vrtuljak za djecu, usluge renesansnog astrologa i čarobnjaka, jahanje na konjima, fotografiranje s glavom u kladama, graviranje imena na potkovi te kupnja drvenih dječjih mačeva, štitova i viteških kaciga.
– Veliko finale, završnica “Dana Vitezova Vranskih” održat će u nedjelju 21. kolovoza u Pakoštanima gdje će biti upriličen pravi scenski spektakl na moru – Velika noćna pomorska bitka. U bitci će sudjelovati dva velika drvena broda, latinska idra, mnoštvo barki, a posjetitelji će moći uživati osim u svjetlosno zvučnim efektima, vatrenim strijelama, topovima, katapultima, vatrometu, najavljuje Vulin.
Radi se o scenskom spektaklu koji po svom obimu i tematici koju obrađuje predstavlja jednu od najvećih manifestacija povijesne tematike na Jadranu te o najvećim predstavama noćne bitke na otvorenom u Hrvatskoj.