Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kaljani su fenomen svjetskih razmjera

17.08.2017. 14:36
Kaljani su fenomen svjetskih razmjera


Znanstvena monografija "Kali", predstavljena u četvrtak u tome mjestu na otoku Ugljanu, opsežno je djelo koje na više od tisuću stranica istražuje kualjsku prirodnu baštinu, tradiciju i kulturu, ne zaobilazeći ni posebnosti otočne svakidašnjice.
Monografiju su objavili Sveučilište u Zadru, Općina Kali i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), čiji je predsjednik Zvonko Kusić na predstavljanju istaknuo kako je riječ o knjizi kojom je "akademska zajednica podarila Kalima vrijedno djelo, a za nadati se da će rezultati znanstvenih istraživanja poslužiti u planiranju i upravljanju vrijednim otočnim resursima i kualjskoj zajednici osigurati obilje svakoga dobra".
Monografija obrađuje mnoge prirodoslovne, geografske, povijesne, ekonomske, sociološke, jezikoslovne, etnološke, demografske i druge teme, a svoj prilog približavanju mikrosvijeta naselja Kali svojim je sustavnim radom i kvalitetnim istraživanjima dalo 65 znanstvenika i drugih stručnjaka.
Akademik Kusić posebno je istaknuo značaj kualjskog ribarstva te višestoljetnu ribarsku tradiciju Kualjana, "koji su pronijeli glas izuzetno vrijednih ribara po cijelome svijetu".
"Fenomen je da tako malo mjesto zauzima toliko značajno mjesto u ribarstvu u svjetskim razmjerima" naglasio je Kusić na predstaljanju u vijećnici Općine Kali.
Kali se u dokumentima prvi put spominju 1283. godine, a kao samostalno naselje od 1527. godine, kada je zadarski gradski kapetan Zaharija Valaresso dao izraditi prvi poznati popis stanovnika na zadarskim otocima.