Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski štand po uzoru na Ravne kotare i Bukovicu

Autor: Z L

16.09.2008. 22:00
Zadarski štand po uzoru na Ravne kotare i Bukovicu


U paviljonu broj 1 zagrebačkog velesajma u utorak 16. rujna 2008. godine svečano je otvoren 6. sajam proizvoda i usluga «Eko-etno Hrvatska» koji se održava u sklopu 84. jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma. Sajam je svečano otvorio ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić, a uz brojne uzvanike, saborske zastupnike, župane, gradonačelnike i načelnike otvaranju je bio nazočan i predsjednik RH Stipe Mesić.
Prije samog početka svečanog otvaranja predsjednik Mesić obišao je štand Zadarske županije. Iako protokolom nije bilo predviđeno, ipak je u pratnji župana Stipe Zrilića i pročelnika Željka Katuše i Jerolima Urode predsjednik na svoj zahtjev ušao u prostor i izrazio oduševljenje viđenim. Na štandu Zadarske županije koji se prostire na 140 metara četvornih i koji je izgledom prilagođen Bukovici i Ravnim kotarima, izlaže više od 20 izlagača – proizvođača hrane i pića sa područja Zadarske županije, Turistička zajednica Zadarske županije, Udruga kuhara te zemlja-partner Južnomoravska regija.
Uz benkovački kamen kojim je izgrađen sam ulaz u štand i popločan dio štanda, scenograf Neven Stojaković ove je godine napravio repliku kuće u zadarskom zaleđu, takozvanu «vatrenicu», u kojoj se nalaze stari alati i pribor za domaćinstvo koji se nekada koristio. Uz stog sijena, bukare, bačve, ferale i ostale detalje, velesajamskoj će se publici tijekom ovoga tjedna pokušati dočarati nekadašnji život na selu u zadarskom zaleđu. Jučer je u paviljonu broj 1 otvorena i Ekotržnica, a u kulturno umjetničkom programu prestavljene su Ličko-Senjska, Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija.