Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zdenko Simičić promaknut u čin kontraadmirala

Autor:

16.09.2008. 22:00
Zdenko Simičić promaknut u čin kontraadmirala

Foto: Ines GRBIĆ



U prigodi 18. rujna, Dana Hrvatske ratne mornarice, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić promaknuo je u čin kontraadmirala komodora Zdenka Simičića. Zdenko Simičić, inače rođen na otoku Ravi, redovno je promaknut u čin kontraadmirala, a trenutno obnaša dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za operacije. Ovaj visoki hrvatski časnik obnašao je i dužnost zamjenika zapovjednika HRM, a nedavno je u ime HRM vodio operaciju izvlačenja potonulog zrakoplova  Inter Cockpita u akvatoriju Dugog Otoka. Kontraadmiral Simičić sudionik je Domovinskog rata, a zanimljivo, član je i Udruge pomorskih kapetana u Splitu.
PredsjednikMesić donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog ministra obrane, odluke o redovnom i izvanrednom promaknuću za 56 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Predsjednikova ureda. Kapetan fregate Milenko Crljen redovno je promaknut u čin kapetana bojnog broda, a pukovnik Ante Tolić u čin brigadira.
Redovno su promaknuti: šest kapetana korvete u čin kapetana fregate i 15 bojnika u čin pukovnika, četiri poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete i deset satnika u čin bojnika, tri poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda i sedam natporučnika u čin satnika, te četiri poručnika u čin natporučnika. Izvanredno su promaknuta četiri natporučnika u čin satnika.
Pohvalom vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i ministra obrane, za natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvaljen je školski brod ŠB “Andrija Mohorovičić” sa zapovjednikom poručnikom bojnog broda Vlade Zokom.