Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Optuženici se ne osjećaju krivima

Autor: Suzana Bandić

16.09.2009. 22:00
Optuženici se ne osjećaju krivima


Svih petero okrivljenika prema nalazima sudskih vještaka u vrijeme počinjenja djela bili su ovisni o opojnim drogama, no samo je Miro Dukić, inače dugogodišnji ovisnik, bio smanjeno ubrojiv
Nakon što je već šest puta odgođen početak suđenja petorki protiv kojih je zbog zloporabe opojnih droga u prosincu prošle godine podignuta optužnica, jučer je konačno na Županijskom sudu u Zadru održana glavna rasprava.
Odmah nakon čitanja optužnice Mario Miletić (24), Neven Šajkić (23), Hrvoje Sumrak (26), Marina Vujnovac (22) i Miro Dukić (37) izjavili su kako se ne osjećaju krivima za djela koja im se stavljaju na teret.
Prema navodima optužnice njih se sumnjiči da su u vremenu od početka rujna pa do 8. prosinca prošle godine u unajmljenom stanu, koji su koristili Hrvoje Sumrak i Marina Vujnovac, donijeli dvije digitalne vage, na njima mjerili heroin, prepakiravali ga, telefonski kontaktirali ovisnike i potom im ga prodavali. U pretresu navedenog stana policija je pronašla ukupno tri vage, nekoliko PVC smotuljaka s heroinom i marihuanom te nekoliko tabletica heptanona. Stoga se njima na teret stavlja posjed zbog prodaje, dok se petooptuženi Dukić sumnjiči za prodaju heroina. On je, naime, uhićen nakon što su Miletić i Šajkić dali svoje iskaze pred istražnim sucem. Optužnicom mu se na teret stavlja da je u vremenu od polovine listopada pa do 9. prosinca prošle godine za Miletića i Šajkića nabavljao te im prodavao heroin.
Na jučerašnjoj raspravi čitale su se socijalne anamneze i nalazi psihijatrijskih vještaka iz kojih je razvidno da su svih petero optuženika ovisnici o opojnim drogama, no samo je Dukić, kao dugogodišnji ovisnik, ocijenjen kao smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Sudska vještakinja Vera Klarić stoga mu je preporučila obvezno liječenje i kontrolu u Centru za prevenciju ovisnosti, a na jučerašnjoj je raspravi njegov odvjetnik sudu priložio medicinsku dokumentaciju koja pokazuje kako se on od izlaska iz pritvora u ožujku ove godine, toga i pridržava. S obzirom da je dr. Klarić obavila i vještačenje za prvooptuženog Miletića, na zahtjev njegovog odvjetnika, sudac Boris Babić njemu je odobrio ponovno vještačenje i procjenu ubrojivosti u vrjeme počinjenja djela koje mu se optužnicom stavlja na teret. Suđenje se nastavlja 13. listopada.