Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oproštaj kakav mnogi velikani nisu imali

16.09.2010. 22:00
Oproštaj kakav mnogi velikani nisu imali


Mnogi zadarski veliki igrači poput Komazeca, Kovačića, Pahlića, Šarlije i drugih nikad nisu dobili priliku za oproštaj od aktivnog igranja – kaže Dundov
Večerašnji prijateljsko-pripremni košarkaški ogled Zadra i Borik-Puntamike bit će obojen u svečanim tonovima u smislu oproštaja od aktivnog igranja dviju legendi Borik-Puntamike, Mira Dundova i Marka Žorža. Njih dvojica su, doduše, svoj odlazak u košarkašku mirovinu učinili završetkom pretprošle sezone te se tražila pogodna prilika da se njihov oproštaj od zelenog dresa upriliči upravo u srazu s Zadrom koji je ujedno bio jedan od tri kluba u kojima su Dundov i Žorž zajedno igrali. Sinopsis događanja na toj utakmici predviđa nastup ovog legendarnog tandema u zelenom dresu kroz nekoliko minuta same utakmice, nakon kojih će im biti uručene nagrade zahvalnosti, a sama utakmica će ipak biti mnogo ozbiljnije prirode u smislu odrađivanja pripremnog dijela koji je u ovom trenutku na prvom mjestu u glavama trenera obje momčadi. Za Mira Dundova nema dvojbe da je ovakva gesta pokrenuta od strane uprave Borik-Puntamike za njega iznimna čast, jer je prava rijetkost, pogotovo u Zadru, da igrači dobiju takvu privilegiju kao što je oproštajna utakmica.
– Mnogi zadarski veliki igrači poput Komazeca, Kovačića, Pahlića, Šarlije i drugih nikad nisu dobili priliku za oproštaj od aktivnog igranja pa u tom smislu mogu biti počašćen što sam s Markom dobio priliku za umirovljenje i to u utakmici između moja dva najdraža kluba, za koje sam s velikim guštom igrao.
Oproštaj je osmišljen tako da Žorž i Dundov odigraju nekoliko minuta i nakon toga izađu s terena – kaže Dundov.
– Obje momčadi su u pravom zaletu pripremnog procesa i ova će utakmica imati i natjecateljsko-taktički karakter. Također mi je izuzetno drago što će se na toj utakmici uručiti nagrada za životno djelo jednom od mojih prvih trenera Uči Pulaniću koji je sigurno jedan od najvećih zadarskih košarkaških entuzijasta i čovjek koji je odgojio mnoge generacije zadarskih košarkaša. Nadam se da će odaziv ljudi za ovu utakmicu biti u velikom broju, jer će sigurno imati što vidjeti – zaključuje Dundov dodajući da mu je “bila izuzetna čast igrati zajedno sa Žoržom kojeg smatram pravim košarkaškim šarmerom čiji”. Dundov i Žorž zajedno su igrali u tri kluba u kojima su bili ukupno sedam godina.
Za Žorža isto tako nema dvojbe da je ovakav oproštaj osmišljen na idealan način, u kojem će se uspjeti simbolički obilježiti njihov minuli rad, a opet će sama utakmica imati onaj pravi pripremno-natjecateljski karakter.
– Ova utakmica je zapravo više nego što smo zapravo željeli, a tih nekoliko simboličnih minuta obilježit će jednu životnu epizodu kod Mira i mene, koja je već više od godinu dana iza nas. Smatram da je umjetnost znati kad treba stati i mi smo to učinili u trenutku kada smo osjetili da je bolje da naše mjesto preuzmu mlađi koji nadolaze. Sve u svemu, upriličena nam je velika čast s utakmicom između dva kluba koji su uglavnom obilježili naše košarkaške karijere – kazao je Žorž.


Košarkaški putevi s mnogo stranica


Košarkaši putevi Mira Dundova i Marka Žorža bili su u tri navrata isprepleteni, a zajedno su odigrali ukupno sedam sezona. Miro Dundov koji je dvije godine stariji od Marka, svoj košarkaški put je započeo u matičnom Zadru, odakle je otišao u Podravac iz Virja. Nakon toga uslijedile su polusezone u Posušju i Ljubuškom, a prvi internacionalni angažman bio je za Dundova u slovenskoj Rogli. Do dolaska u Borik-Puntamiku odradio je Dundov košarkaške stanice u Širokom, Dubravi i Heliosu iz Domžala gdje je ostavio dubok trag, a nakon toga je uslijedio petogodišnji mandat u zelenom dresu kojim je završio svoju karijeru.
Zorž je bio manja ptica selica od Mira te je u svojoj karijeri branio boje šest klubova. Započeo je u Borik-Puntamici, nastavio u Zadru, nakon čega je uslijedio odlazak u Posušje, pa u Široki gdje je bio skupa s Dundovom, da bi nakon toga uslijedila niželigaška epizoda u Adriaticu i odlazak na Kosovo gdje je proveo jednu sezonu. Povratkom s Kosova pridružio se Borik-Puntamici gdje je bio jedan od nositelja momčadi koja je uspjela iz A-2 lige dočepati se Lige za prvaka sljedeće godine.