Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Požar ugrozio borovu šumu i kuće

16.09.2010. 22:00
Požar ugrozio borovu šumu i kuće


Požar je izbio u neposrednoj blizini borove šume i obiteljskih kuća u Podvršju. Brzom intervencijom zračnih i zemaljskih vatrogasnih snaga ugašen je u rekordnom vremenu
Zbog požara koji je jučer oko 13.10 sati planuo u predjelu između Matakova briga, odnosno Podvršja i Krneze, vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar te pripadnicima DVD-a Ražanac u pomoć su pristigle i zračne snage s dva kanadera. Iako je požar bio manjih razmjera, zračne snage aktivirane su odmah po dojavi mještana, jer je vatra prijetila obližnjoj gustoj borovoj šumi i kućama u podvrškom zaseoku Barišići.
Vatrogasni operativni centar Zadarske županije izvijestio je da je na teren izišlo deset djelatnika JVP-a Zadar s tri vozila te pripadnici DVD Ražanac s jednim vozilom. Kanaderi su u svega 15-ak minuta na površinu zahvaćenu vatrom izbacili po nekoliko preciznih vodenih bombi, pa je udruženim zemaljskim i zračnim snagama vatra vrlo brzo ugašena, čime je spriječeno njezino širenje prema kućama, borovoj šumi i obližnjim vinogradima.
– Oko 14.45 sati kanaderi su završili s djelovanjem i vratili se u bazu Zemunik, a s požarišta su se povukli i vatrogasci DVD Ražanac. Požar je lokaliziran, a izgorjelo je 10 tisuća četvornih metara niskog i viskog raslinja – izvijestili su iz županijskog VOC-a.
Da ne bi došlo do ponovnog aktiviranja požara tijekom jučerašnjeg poslijepodneva požarište su osiguravali djelatnici JVP Zadar organizirani kroz vatrogasna dežurstva.