Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uzelac obišao povratničke obitelji

16.09.2010. 22:00
Uzelac obišao povratničke obitelji


Potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac obišao je danas srpske povratničke obitelji Dobrić i Žmirići u Dobropoljcima i Miranjama. Šesteročlana obitelj Dobrići i deveteročlana obitelj Žmirići vratili su se u Hrvatsku iz Srbije, odnosno SAD u svibnju, a potpredsjednika Vlade zanimalo je u kakvim uvjetima žive i na koji im se način može pomoći.
– Ljudima treba pomoći i to na dva načina. Prvi je da im se u okviru programa obnove, odnosno stambenog zbrinjavanja dodatno uredi stambeni prostor, a drugo da im se pomogne mehanizacijom kultivirati zemlju. Oni imaju zemlje, ljudi su relativno zdravi i moći će to raditi, rekao je Uzelac.
U Dobropoljcima žive supružnici Marko i Dušanka s djecom Vladanom, Nikolinom, Ilijanom i njihov djed Niko. Četvrto dijete Đurđa Dobrović, prvakinja Srbije u taekwondou te članica srpske reprezentacije, je u Zagrebu gdje ide u srednju školu.
– Nisam ne znam od čega mi ovdje živimo. Nemamo nikakvih primanja, rekao je Marko Dobrić Uzelcu koji mu je obećao pomoć u podizanju maslinika i vinograda.
Deveteročlanu obitelj Žmirići, supružnici Samantha i Duško njihovo petero djece Duško, Kasandra, Kristina, Deann i Aleksandar, te Duškovi roditelj Vukadin i Davorka polako se prilagođavaju životu u Miranjama. Struju su dobili, imaju domaće životinje, dobili su nešto građevinskog materijala s kojim uređuju svoje obiteljsko gospodarstvo.
– Govorio sam ocu da se ranije vratimo u Hrvatsku, kad smo zaradio nešto para u Americi, ali on je htio da ostanemo još neko vrijeme radi mirovine. Tada sam uložio svoju ušteđevinu u kamion koji mi je izgorio na autocesti. 70.000 dolara otišlo u dim, vratilo nas deset godina u nazad. Ovdje je puno lakše živjeti. Bez posla se možeš nekako snalaziti, evo ja sam sada brao grožđe u Jankolovici. Imaš i zemlju. Tamo kad živiš u stanu i nemaš plaću ne možeš preživjeti dva mjeseca, kaže Duško Žmirić, otac petero djece čija trudna supruga Samantha čeka blizance.


 MALOLJETNA POVRATNICA U HRVATSKU


Junakinja današnje povratničke priče svakako jest Vladana Dobrić. Sada dvadeset i četverogodišnja cura vratila se u Hrvatsku već sa 17,5 godina, 6,5 godina prije ostatka obitelji.
– Ja sam jedva čekala da se vratim jer mi je ovdje sto puta ljepše nego u Srbiji. Vratila sam se u djedovu razrušenu kuću gdje me zatekla drača na ulazu. Kuća je obnovljena tek poslije. Ne bih nikome dala ovo. Bio je neki Talijan dolazio i davao 450.000 eura za kuću, ali ja nisam dala da se proda. Živim većinom ovdje. Odem tri do šest mjeseci u njemačku, tamo radim kao čistačica u restoranima i hotelima, zaradim nešto para i vratim se nazad u Dobropoljce. Ne tražim ništa, znam da ima onih koji su u puno goroj situaciji nego moja obitelj i ja.