Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Angažirano devet pomoćnika više nego lani

16.09.2011. 22:00
Angažirano devet pomoćnika više nego lani


Prošle godine bilo je 18 osobnih pomoćnika u nastavi, a ove godine angažirano ih je 27, od čega njih 26 rade u nastavi, dok je jedan pomoćnik angažiran isključivo zbog fizičke pomoći učeniku, kaže Nekić


S početkom nove školske godine u školskim klupama svih osnovnih škola s područja grada Zadra uz pojedine učenike ponovno sjede osobni pomoćnici u nastavi. Riječ je o projektu Grada Zadra koji je prvi put realiziran još prošle godine, najprije sa 17, a potom s 18 osobnih pomoćnika u nastavi koji su početkom prošle školske godine angažirani za učenike sa senzoričkim i motoričkim teškoćama.
Kako doznajemo od Jose Nekića, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, projekt osobnih pomoćnika u nastavi nastavljen je u svim gradskim osnovnim školama, ali zbog povećanih potreba, ovaj put s većim brojem pomoćnika.
– Prošle godine bilo je 18 osobnih pomoćnika u nastavi, a ove godine angažirano ih je 27, od čega njih 26 rade u nastavi, dok je jedan pomoćnik angažiran isključivo zbog fizičke pomoći učeniku s motoričkim poteškoćama. Projektom su obuhvaćena djeca s motoričkim i senzoričkim smetnjama i ADHD poremećajem, pojašnjava Nekić, istaknuvši kako je među ovogodišnjim osobnim pomoćnicima većina “starih” pomoćnika, onih koji su odabrani prvim javnim pozivom, te da su među onima koji su ove godine prvi put angažirani također one osobe koje su se prijavile na prvi javni poziv.
Poznato je također da je ove godine za projekt osobnih pomoćnika u nastavi izdvojeno 500 tisuća kuna, a Grad sudjeluje u financiranju na način da za sve pomoćnike plaća doprinose. Zahvaljujući suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Nebo”, Udrugom za Down sindrom i Udrugom osoba oštećena sluha koje Gradu Zadru pružaju partnersku potporu u njihovim aplikacijama za sredstva od strane ministarstava, financiraju se osobni pomoćnici u nastavi za djecu čiji su roditelji članovi spomenutih udruga.
Pomoćnici su angažirani na temelju ugovora o djelu, a studenti na temelju volonterskog ugovora s posredstvom studentskog servisa, a naknada za osobne pomoćnike iznosi 15 kuna po satu. Prednost u odabiru izvršitelja i ovaj put imale su osobe s područja grada koje studiraju ili su završile neki od studija humanističkog smjera.
Valja naglasiti da je Grad Zadar za provođenje ovog projekta i ove školske godine najprije morao dobiti suglasnost od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a svaki je pomoćnik koji je ove godine prvi put angažiran prošao i 15-satnu edukaciju, koju provode stručni suradnici edukacijsko-rehabilitacijskog profila iz zadarskih osnovnih škola.