Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hoće li Pupovac prijaviti i svoja dva brata koji su nosili četničke odore?!

16.09.2011. 22:00
Hoće li Pupovac prijaviti i svoja dva brata koji su nosili četničke odore?!


Dobro je poznato kako su izgledala prije rata sela sa srpskim stanovništvom. Bilo je tu i asfalta, i struje, i telefona, a zna se kako je bilo u selima gdje su živjeli Hrvati, rekao je benkovački gradonačelnik


Benkovački gradonačelnik Branko Kutija osvrnuo se na tiskovnoj konferenciji na prozivke Milorada Pupovca vezane za uzurpaciju zemljišta u posjedu Srba u okolici Benkovca. Kako je predmet državno zemljište koje se nalazi u Miranjama, Kutija je presicu otvorio osvrtom na knjigu episkopa Nikodima Milaša “Pravoslavna Dalmacija” i na osvrt iste knjige fra Stanka Bačića.
– Episkop je ustvrdio da su Srbi došli u Miranje u 15. stoljeću, a 1037. godine u mjestu je postojala crkva sv. Mihovila. Ista crkva je 15. stoljeću doživjela svoju obnovu (1497.) Episkop i ‘bratija’ kažu da je istim datumom u 15. stoljeću izgrađena pravoslavna crkva, dakle na stranu dokumenti i povijesna istina. Nešto kasnije, 1636. godine u Miranjama je živjelo 400 katolika, a pred Domovinski rat niti jedan Hrvat. Pitam Pupovca gdje su ti Hrvati? Gdje su nestali Hrvati i katolici iz tog prostora. Jesu li otišli sami ili ih je netko protjerao, otvorio je pitanjem tiskovnu konferenciju Branko Kutija, odgovarajući na prozivke da aktualna vlast diskriminira Srbe na benkovačkom području kako bi otišli s ovog područja.
Parcele su u državnom vlasništvu
Gradonačelnik Benkovca išao je od jedne do druge Pupovčeve prozivke, objašnjavajući model višegodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Benkovca. U plan gospodarenja tim zemljištem ušle su samo one parcele koje su u vlasništvu Republike Hrvatske pa tako ne može biti govora, naglašava Kutija, da je zakupnik Mitar Habenšus, inače izbjeglica iz Slankamena u Vojvodini, uzurpirao one parcele na kojima su posjednici Srbi. Što je državna zemlja, kaže Kutija, ne određuje Grad Benkovac, nego Državno odvjetništvo. Grad ne bi dobio suglasnost pri odabiru zakupnika, jer na toj zemlji ne postoji instrument koncesije, da se radi o privatnom zemljištu. No kad je upozoren da se Pupovac ne žali samo na to kome je Grad dao koncesiju ili zakup, već da isti zakupnik ulazi kopanjem kanala, nasipanjem zemlje u posjede Srba, Kutija je rekao da on o tome nema saznanja.
O prozivci da je nekompetentan za posao gradonačelnika, Kutija je rekao da ga Pupovac nije birao nego građani Benkovca, Hrvati. U suprotnom ne bi toliko puta bio izabran, pa je prava sreća, naglašava Kutija, da o tome Milorad Pupovac ne odlučuje. Na prozivke da se u srpskim selima ne popravlja asfalt, Kutija je rekao:
Retorika s početka devedestih prošloga stoljeća
– Očito je da gospodin Pupovac ne poznaje kraj u kojem se rodio. Posljednja dva asfaltiranja bila su u Zagradu i Zapužanima gdje isključivo žive Srbi. Dobro je poznato kako su izgledala prije rata sela sa srpskim stanovništvom. Bilo je tu i asfalta i struje i telefona, a zna se kako je bilo u selima gdje su živjeli Hrvati, rekao je benkovački gradonačelnik.
Što se tiče prozivki na bezakonje i najavu kaznene prijave, Kutija se zapitao hoće li Pupovac prijaviti i svoja dva brata koji su nosili četničke odore.
– Tako je Mladen Pupovac (Obradov) Mladen otišao ni manje ni više nego u Obučni centar Alfa u Bruškoj kod kapetana Dragana. Hoće li protiv njega i protiv brata Vojislava podnijeti prijave na osnovi onog što su u Domovinskom ratu radili. Kakvu to poruku Pupovac šalje jer čini mi se da se vraćamo na retoriku s početka devedestih godina prošlog stoljeća, rekao je Branko Kutija.
Kako Kutija sve te podatke zna već godinama, novinari su ga upitali nije li neobično da unatoč tome HDZ surađuje s takvim ljudima na državnoj razini i nije li sve ovo zapravo uvertira pred parlamentarne izbore.
– To nije moj problem. Ja sam predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Benkovac i nisam u koaliciji s SDSS-om na gradskoj razini, baš zahvaljujući tome što znam. Na državnoj razini niti me tko pitao, niti sam bio u poziciji da odlučujem s kim će HDZ u koaliciju, rekao je na kraju Branko Kutija, zaključujući da su ove Pupovčeve prozivke u funkciji nastupajućih parlamentarnih izbora.


 ŽELJNO IŠČEKUJE IZLAZAK KNJIGE IVANA ŠARCA




Branko Kutija je rekao da željno iščekuje knjigu američkog obavještajca hrvatskog podrijetla Ivana Šarca, u kojoj se kaže da je Milorad Pupovac za vrijeme rata poručivao Džakuli i četnicima da izdrže… samo još malo. Navodno je u knjizi i fotografija Milorada Pupovca s bratom u odori srpske vojske.


 GRAD NEMA NIŠTA S “OTROVNIM BRDOM”


Kutija se dotaknuo i prozivki saborskog zastupnika Ratka Gajice za tzv. “Otrovno brdo” u Biljanima i činjenici da se na njemu odlaže problematični otpad. Kutija je rekao da je riječ o zemljištu čiji je vlasnik srpske nacionalnosti, a koji sad živi u Srbiji, te ga je prodao tvrtki u Šibeniku koja se bavi odlaganjem otpada i s tim Grad Benkovac nema ništa.