Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kuće na Ugljanu obranjene, izgorjelo 10-ak hektara

16.09.2011. 22:00
Kuće na Ugljanu obranjene, izgorjelo 10-ak hektara


Svim raspoloživim snagama zadarski su vatrogasci u petak poslijepodne gasili požar na otoku Ugljanu, gdje je oko 14 sati buknuo požar nadomak kuća u Gornjem Selu.
– Vatra je ozbiljno ugrozila obiteljske kuće raštrkane u tri zaseoka, a jak maestral samo je pogodovao širenju požara pa smo odmah pozvali zračne snage u pomoć. Do njihova dolaska vatrogascima iz DVD-a Preko, Pašman i Kukljica dao sam nalog da puste šumu, a brane kuće – rekao nam je s terena županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, a svega dva sata kasnije pokazalo se da su upravo profesionalnost u odabiru prioriteta i brza intervencija svih raspoloživih snaga na opožarenoj površini bili presudni da se požar u neposrednoj blizini kuća lokalizira i obrani imovina mještana tog otočnog mjesta.
– U jednom trenutku u zračnom prostoru nad Ugljanom našla su se četiri kanadera i jedan air-traktor, a kad je za to prestala potreba, kanaderi su povučeni, dok su na terenu još neko vrijeme ostala tri air-traktora. Nešto prije 16 sati požar je stavljen pod kontrolu, a u njegovu gašenju sudjelovalo je ukupno 16 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar koji su osim brodom na teren stigli sa tri vozila trajektom – rekao je Šoša, napomenuvši da su na teren prvi izišli pripadnici DVD-a Preko sa 15 vatrogasaca. Njima su se ubrzo pridružila četvorica kolega iz DVD-a Kukljica i petorica iz DVD-a Pašman. Nakon što je požar lokaliziran na terenu su još i dalje ostali dežurni vatrogasci koji su obilazili rubna područja i gasili po potrebi.
Požar na Ugljanu koji je zahvatio šumu, makiju i maslinike, najveći je koji je ovog ljeta buknuo na zadarskim otocima i uz to još i zaprijetio kućama, a izgorjela je površina od 10-ak hektara.