Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Muzej-uljaru posjetilo pet tisuća posjetitelja

16.09.2011. 22:00
Muzej-uljaru posjetilo pet tisuća posjetitelja


Udruga žena Luzor predstavila je svoje proizvode, kukicom izrađene ukrase i čipke, pletene čarape, stolnjake, spare, salvete, pakirane domaće proizvode, razne čajeve i začinske trave, ručno izrađene čestitke i drugo, a preške djevojke, studentice predstavile su se za izradom nakita od žice, čipke i modernih tkanina, a nisu zaboravljeni i preški fotografi koji su izložili svoje fotografije s motivima iz Preka


Poljoprivredna zadruga “Drobnica” iz Preka i ove je godine obogatila turističku i kulturnu ponudu otoka Ugljana. Muzej uljaru koji je bio otvoren svake večeri od 20 do 23 sata tijekom ljeta je posjetilo više od pet tisuća posjetitelja za koje su bili organizirani mnogi zanimljivi programi. Priređivane su degustacije izvornih otočnih proizvoda, o čemu nam je više kazala upraviteljica PZ Drobnica, Mladenka Mašina:
– Osmišljene su degustacije ulja uz nezaobilazni domaći kruh, slane srdele, inćune, suhe i svježe smokve i pokoji grozd grožđa. Gosti su mogli degustirati ulje dobiveno u starom mlinu, ulje prerađeno u modernoj uljari, ulje dobiveno od maslina koje su se držale u moru i ulje dobiveno preradom odmah pobranih maslina.
Tijekom sezone u muzeju uljari nekoliko je puta organizirana degustacija ulja i proizvoda preških domaćica, od fritula i kroštula, kruha s maslinama, marmelade od smokava, marmelade od mogunja, nezaobilazne rakije od smokava, kao i ulje i rakije s raznim travama, rekla je Mašina.
Zajedno s preškom udrugom TIM PZ Drobnica je organizirala atraktivnu modnu reviju torbi i šešira napravljenih od mažica, odnosno jutenih podmetača za cijeđenje ulja kako su se koristile u starom načinu prerade ulja. Modna revija tijekom sezone privukla je brojne posjetitelje, a svi izrađeni modeli izloženi su u uljari.
– Uljara je i ove godine bila mjesto gdje su poznati preški i otočni umjetnici i slikari izložili svoje radove i slike. Udruga žena Luzor predstavila je svoje proizvode kao što su kukicom izrađeni ukrasi i čipka, pletene čarape, stolnjaci, salvete, pakirani domaći proizvodi, razni čajevi i začinske trave, ručno izrađene čestitke. Preške djevojke su se predstavile izradom nakita od žice, čipke i modernih tkanina, a nisu zaboravljeni i preški fotografi koji su izložili svoje fotografije s motivima iz Preka, otkriva upraviteljica Mladenka Mašina i nastavlja:
– U uljari su izložene gajete i brodovi koje izrađuje Mojmir Dorkin, a na starim stolovima u uljari našle su se stare knjige, LP ploče, čaše, vaze, servisi, igle za pletenje, ručni radovi i konci. Također je osmišljena i prikazana stara konoba sa svim njezinim alatima od kojih su neki stariji od stotinu godina.
 Razne slike i knjige iz povijesti preške zadruge, kao što su knjige zadrugara, računi sa zadrugarima, dnevnici o poslovanju, knjiga zajmova i drugo svake godine privlače sve veću pažnju posjetitelja, osobito povratnika i iseljenika koji stalno traže podatke iz svoje prošlosti.
PZ Drobnica je posjetiteljima i ove godine ponudila svoje proizvode iz ekološkog maslinika, maslinovo ulje, pakirane vrećice buhača, majčine dušice i lavande, ručno izrađene sapune od maslinovog ulja, kantarionovo ulje kao i mnogobrojne brošure s informacijama o proizvodima i njihovoj uporabi. Posebna je ponuda bila preška uljenica, originalni suvenir-replika rimske svjetiljke na ulje iz četvrtog stoljeća koja je pronađena u Preku tijekom arheoloških istraživanja, a danas se kao suvenir proizvodi u Sutomišćici.
Gostima se osim sadržaja u samoj uljari nudio i obilazak ekomaslinika jedan kilometar udaljenog od Preka. Tijekom sezone je u više navrata u poslijepodnevnim satima organiziran posjet masliniku odakle su pruža pogled na Zadar i zadarsko zaleđe s jedne strane i otoke s druge strane. Turisti su u masliniku mogli ubrati i ljekovitog bilja.