Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NLB opelješila Vjeku Bubića, vlasnika Luke Zadar

16.09.2011. 22:00
NLB opelješila Vjeku Bubića, vlasnika Luke Zadar


Bubić je prijavio šefove NLB-a jer su mu neopravdano zaplijenili depozit u visini milijun i pol eura pologa za osiguranje zatvaranja kredita


Kriminalistička istraga protiv dvoje službenika Nove ljubljanske banke (NLB) – izvršnog direktora banke Tomaža Jezerca i njegove pomoćnice Metke Krek – pokrenuta je na zahtjev hrvatskog državljanina i zadarskog poduzetnika Vjeke Bubića. Kako javlja ljubljanski Dnevnik, Bubić je prijavio šefove NLB-a jer su mu neopravdano zaplijenili depozit u visini milijun i pol eura pologa za osiguranje zatvaranja kredita.
Bubić je vlasnik tvrtke Manus, koja je formalni vlasnik Luke Zadar, no kako Manus nije vraćao kredit, većinski paket zadarske luke preuzela je slovenska tvrtka I.J. Storitve, zbog čega se pretpostavlja kako je Bubić zapravo samo fiktivni vlasnik Luke Zadar.
Vlasnica tvrtke I.J. Storitve to nije željela potvrditi, a u slovenskim se medijima špekuliralo kako je stvarni vlasnik slovenske tvrtke, a onda i zadarske luke, mariborska nadbiskupija. A mariborska je nadbiskupija, odnosno vlasnički imperij u njezinom vlasništvu, zbog skoro milijardu eura duga, nedavno proglasio insolventnost.
Navodno je Bubić sudjelovao i u projektu NLB-a i sarajevskog Profin Investa oko izgradnje poslovno-stambenog kompleksa Marijin Dvor u Sarajevu. Projekt je pred propašću, a NLB, koja je u njega uložila 24 milijuna eura, naplatila se od Bubićeva depozita.
Bubić vodeće ljude NLB-a optužuje da su mu nezakonito zaplijenili depozit što ga je dao za osiguranje kredita, no u NLB-u smatraju kako je zapravo riječ o pritisku na banku da nastavi financirati propali projekt poslovno-stambenog kompleksa Marijin Dvor u Sarajevu.
NLB, najveća slovenska banka, prošle je godine ostvarila astronomski gubitak od skoro 200 milijuna eura, zbog čega je banka, koja je još u većinskom vlasništvu države, nedavno dokapitalizirana s 243 milijuna eura proračunskog novca. Međutim, na užas slovenskih poreznih obveznika, ni to nije bilo dovoljno, jer je uprava NLB-a ovih dana objavila da će država banku morati dokapitalizirati s novih 400 milijuna eura, kako bi banka održala stabilnost u slučaju nove svjetske financijske krize.