Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zavoreo: Otkupninu za maraške ćemo isplaćivati unaprijed

16.09.2011. 22:00
Zavoreo: Otkupninu za maraške ćemo isplaćivati unaprijed


Mi ćemo predujmiti svoje partnere u sljedećoj berbi višnje maraške. Već u proljeće prije početka berbe isplatit ćemo im 15 posto novca za urod koji će nam predati kasnije. Zadržat ćemo vrijeme isplate od tri mjeseca i poštovat ćemo ono što smo dogovorili ovu godinu, kaže direktor Done Joško Zavoreo
Konkurencija na tržištu otkupa višnje maraške preporodila je ovu granu poljoprivrede u Zadarskoj županiji. Dok mnogi pile breskve, mljekari smanjuju stada i žale se na otkupne cijene, u proizvodnji višnje maraške događa se preporod koji vraća nadu svim proizvođačima ove kulture. Razlog je dolazak Done na ovo područje čime je razbijen dugogodišnji monopol Maraske. Istina jest da bilo idealno kada bi bilo više otkupljivača, ali proizvođači su i ovim zadovoljni jer, kako kažu, bez Done Maraska bi ih i ove godine stjerala uza zid. Najnoviji potez Done zasigurno će izazvati nove reakcije na ovom tržištu. Direktor ove tvrtke Joško Zavoreo sastao se nedavno na Škarinoj otkupnoj stanici u Škabrnji s proizvođačima dvanaest vagona višnje maraške i najavio novosti koje će zasigurno ići na korist proizvođačima.
– Mi ćemo predujmiti svoje partnere u sljedećoj berbi višnje maraške. Već u proljeće prije početka berbe isplatit ćemo im petnaest posto novca za urod koji će nam predati kasnije. Zadržat ćemo vrijeme isplate od tri mjeseca i poštovat ćemo ono što smo dogovorili ovu godinu. Želimo stvoriti dugoročni partnerski odnos s proizvođačima. Mi smo ove godine otkupili 350 tona višnje maraške, a u planu nam je doći do otkupne količine od 550 tona, kaže Zavoreo.
Ovim potezom Dona je najavila da će se boriti za svaki kilogram višnje maraške u Ravnim kotarima. Riječ je o revolucionarnom potezu, napuštanju zastarjelog praćenja kooperanata ponudom sredstava za proizvodnju, na što su ovi imali brojne primjedbe. Proizvođačima su najpotrebnija obrtna sredstva, novac, osobito u razdoblju uoči berbe kada se povećava intenzitet radova u voćnjaku i treba platiti radnu snagu. Dona im sada nudi novac za to. Ne treba zanemariti da otkupljivač na ovaj način preuzima određeni rizik na sebe, oslanjajući se na svoje partnere, imajući potpuno povjerenje u njih. Sada je pitanje kako će na ovaj potez reagirati u Maraski. Za to vrijeme proizvođači pozitivno ocjenjuju najave Zavorea.
 – Mi planiramo podignuti nove nasade. Nama su velika stavka troškovi berbe. Jedan berač zamjenjuje dvadeset ljudi. Obratili smo se Zavoreo za pomoć i vjerujemo da ćemo zajedno pronaći rješenje ovog problema, kaže upravitelj PZ Maraška Tin Miljenko Vrkić.
Vlade Brkić iz Škabrnje, koji proizvodi dvadeset i pet tona višnje maraške godišnje, ima 1.035 stabala, kaže da će novosti promijeniti puno toga na bolje.
– Mi proizvođači smo prezadovoljni s Donom. Veseli me što Zavoreo želi ostvariti kontakt s nama. Mi ulažemo veliki trud u održavanje naših voćnjaka kako bismo imali što kvalitetniji proizvod i on to prepoznaje. Njegova najava da nam isplati odmah petnaest posto novca prije berbe velika je stvar za nas, puno bolje nego da nam se daju neka zaštitna sredstva ili gnojivo. Mi ipak sve plaćamo u novcu. Sada ćemo se lakše organizirati i preživjeti do iduće berbe, kaže na kraju Vlade Brkić.


 BALONE ĆE ZAMIJENITI KAŠETE


Novost koju je najavio direktor Zavoreo jest da će se ove godine urod na otkupnu stanicu donositi u kašetama, a ne u balonima kao dosadašnjih godina. Ambalažu će osigurati Dona.
 – Između ostalog, odlučili smo se na ovo zato što smo u jednom dijelu balona pronašli puno vode, rekao je Zavoreo.
Varanje pojedinaca tako što lijevanjem vode u balažu povećaju predane količine, osudili su svi prisutni proizvođači na sastanku.