Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ardena Bajlo od nas je oprala ruke kao Poncije Pilat, a Šimunov je Špinderkova marioneta!

Autor: Ante Vidović

16.09.2012. 22:00
Ardena Bajlo od nas je oprala ruke kao Poncije Pilat, a  Šimunov je Špinderkova marioneta!

Foto: Zvonko KUCELIN



Rad stečajne sutkinje Ardene Bajlo nije dosljedan. Ne vrijede uvijek ista pravila, ona se očito mijenjaju i to u korist jačega
Stečajna sutkinja i predsjednica Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo odbila je žalbu radnika Naute Lamjane da se ukine odluka skupštine vjerovnika kojom se stečajnom upravitelju Edvinu Šimunovu ne nalaže da krene u pobijanje ugovora između Erste & Steiermärkische bank i Naute Lamjane. Riječ je o štetnom ugovoru na što je na zadnjoj skupštini vjerovnika upozorila zamjenica Županijskog državnog odvjetnika Lidija Vitaljić. Upravo zahvaljući njemu danas glavnu riječ u skupštini vjerovnika u stečajnom postupku nad ugljanskim škverom imaju oni koji su ga doveli u stečaj. Predstavnik radnika u cijelom postupku Mario Košta zbog toga se žalio na Viši trgovački sud. Košta u razgovoru za Zadarski list otkriva plan vlasnika škvera i govori o ulozi stečajne sutkinje i stečajnog upravitelja u cijelom postupku.
Nedosljedna Bajlo
Kako komentirate situaciju u kojoj Državno odvjetništvo upozorava na nepravilnosti, a nitko ne reagira?
– Nepravilnosti ima i na njih ne upozoravamo samo mi već i Županijsko državno odvjetništvo. To je dodatno osnažilo poziciju nas radnika. Svi znaju da se ugovor između Erste & Steiermärkische bank i Naute Lamjane može pobiti. I stečajni upravitelj Edvin Šimunov i stečajna sutkinja Ardena Bajlo. Lidija Vitaljić upozorila je da Šimunov mora pokrenuti pobijanje radnje temeljem članka 132. Stečajnog zakona koji kaže da se pravna radnja koju je stečajni dužnik napravio bez ikakve koristi može pobijati. U pozadini svega jest priča da je vlasnik škvera Jupiter Adria, sada iO Adria, novac uzeo za svoju tvrtku Vrtovi sunca u Orašcu, a dug plaća škver koji nije dobio ništa. Međutim, ništa se ne poduzima. Zbog tog duga sada glavnu riječ u stečajnom postupku nad škverom imaju oni koji su ga uništavali. Konkretno io Adria, vlasnik Marine Preko na koju je banka prenijela dug. Apsurd u cijelom slučaju jest da upravo njima sutkinja Bajlo daje mogućnost da odluče hoće li krenuti u pobijanje štetnog ugovora. Naravno da oni to glatko odbijaju. Bajlo je na ovaj način oprala ruke od nas kao Poncije Pilat.
Što kažete na to da je Ardena Bajlo dala na glasovanje ovaj prijedlog iako on nije bio na dnevnom redu? Kada su radnici tražili isto, to nije išlo.
– Istina. Kada smo mi radnici na skupštini imali glavnu riječ tražili smo da se u dnevni red stavi prijedlog odluke o poništenju prijedloga Vladi RH da se koncesija nad pomorskim dobrom prenese na tvrtku M-inženjering, ponovnom pokretanju proizvodnje u škveru i odluka o izradi stečajnog plana za njega. Ardena Bajlo je to odbila uz obrazloženje da to nije bilo na dnevnom redu i da se o tome ne može raspravljati. Sada kada je Lidija Vitaljić zatražila da Ardena Bajlo provjeri stečajnu dokumentaciju i da zeleno svjetlo Šimunovu da krene u pobijanje, ona to ne radi. Stavila je to na glasovanje skupštini vjerovnika iako Vitaljić to nije tražila. Znači jedanput se nešto ne može ubaciti na dnevni red, a drugi put može. Rad stečajne sutkinje nije dosljedan. Ne vrijede uvijek ista pravila, ona se očito mijenjaju i to u korist jačega.
Zašto ste nezadovoljni ulogom stečajnog upravitelja Edvina Šimunova u cijelom slučaju?
– Stav radnika iz svega što se događa jest da je kreator svih događaja i glavni organizator bivši direktor Dražen Špinderk. Stečajni upravitelj Edvin Šimunov kaže da on po zakonu mora surađivati s bivšim direktorom, ali bivši direktor ne može voditi stečaj. Međutim, u ovom stečaju Špinderk vuče sve konce. Tako je samo par dana nakon pokretanja stečaja već bio potpisan predugovor s M-inženjeringom za najam brodogradilišta. Radnici su to saznali i pobunili se nakon čega se odustalo od toga. U nastavku se od svih šest ponuda koje su pristigle forsira ponuda M-inženjeringa, tvrtke koja je po nama radnicima potpuno neprihvatljiva.
Krtica u Ministarstvu pomorstva
Dok vi ukazujete na nepravilnosti i mutne poslove pomoćnik ministra pomorstva Nikola Mendrila nedavno je izjavio da je predaja koncesije nad pomorskim dobrom riječkoj tvrtki M-inženjering gotova stvar.
– To mi je nevjerojatno za čuti. Ta tvrtka se nalazi u vlasništvu žene Slobodana Kosanovića koji Poreznoj upravi duguje 5,3 milijuna kuna. M-inženjering na računu ima 300 kuna, prosječno njegovo stanje je 615, a mjesečni promet tvrtke 10.000 kuna. S druge strane, imate Viktor Lenac s temeljnim kapitalom 168 milijuna kuna koji je također bio zainteresiran za škver. M-inženjering su izabrali oni koji su nas doveli u stečaj. Zašto im sada dati ponovno priliku da upravljaju pomorskim dobrom idućih devetnanest godina. Državno odvjetništvo prozrelo je cijelu igru, a Mendrila kaže da je stvar gotova. Kao da se ne nalaze u istoj državi čije bi interese zajednički trebali štititi. Očigledno je da vlasnici imaju debelu vezu gore u ministarstvu i mi ćemo prije ili kasnije doći do njih.
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU