Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dostojanstveni i hrabri i u najvećoj patnji

Autor: Marija Ćurko

16.09.2012. 22:00
Dostojanstveni i hrabri i u najvećoj patnji


Blagdan Sv. Eufemije, djevice i mučenice, je svečano proslavljen u istoimenoj crkvi u Sutomišćici, gdje su se uz domaće vjernike okupili i njihovi brojni gosti. Misno slavlje na samu svetkovinu predvodio je don Ivan Rončević, župnik Tkona, a sudjelovali su i župnik don Antun Pećar te don Mladen Kačan. Misno pjevanje predvodile su sestrice svete Fume, kao župni zbor.
– U vrijeme kad je sveti Matej pisao ove retke već su itekako počeli progoni kršćana. Većina apostola je podnijela mučeničku smrt, a nagoviještala su se i nova mučeništva. Među njima je i mučeništvo svete Eufemije koja je smrt podnijela u ranokršćanskim vremenima i progonima cara Dioklecijana. Mučeništvo je stvarnost koja je aktualna i danas, o kojoj trebamo razmišljati. Mučeništvo svete Eufemije je aktualnost, izazov i zadaća za promišljanje kršćanima i danas u 21. stoljeću, rekao je don Ivan dodajući kako su mučenici i sveci najuzvišenije osobe u povijesti.
– Evanđelja su pisana kao navještaj vjere kako bi upoznali učenje Isusa Krista te ga nasljedovali. To je i glavna poruka životopisa i opisa mučeništva svete Eufemije. Ona nam je prenijela svoje oduševljenje, staloženost i snagu vjere za koju je podnijela mučeništvo. Eufemija je u svakom trenutku bila dostojanstvena i hrabra te je tako nadvladala svoje neprijatelje. Hrabrost je pronalaženje snage u nečem većem negoli je naš strah, a to veće bila je njezina ljubav i vjernost prema Bogu, koju ona nije shvatila kao nešto privatno. Vjera nikada nije samo privatna stvar, govorio je don Ivan Rončević potaknuvši na djelotvorno svjedočenje vjere.