Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatski specijalci su vrlo jaki fizički i na taktičkoj razini (FOTOGALERIJA)

Autor: Siniša Klarica

16.09.2012. 22:00
Hrvatski specijalci su vrlo jaki fizički i na taktičkoj razini (FOTOGALERIJA)

Foto: Adam VIDAS



Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić rekao je da bi bilo pogrešno zaključivati da su hrvatski specijalci nekog naučili ili učili od nekog
Ova vježba je  primjer kako multinacionalne snage mogu odlično surađivati i u vrlo osjetljivim  situacijama jer je ovdje riječ  o elitnim postrojbama. Jesam li ja kao vrhovni zapovjednik zadovoljan  vježbom manje je važno, ali  je bitno da su naši partneri  zadovoljni i da su svi redom  pohvalili Ministarstvo obrane i OS RH-a za organizaciju ove sjajne vježbe, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS  RH Ivo Josipović danas u  Udbini gdje je u sklopu  vježbe Jackal Stone 2012.,  najveće ovogodišnje  međunarodne vježbe specijalnih postrojbi u Europi,  održan Dan otvoren za medije.
Vježba Jackal Stone, čiji je  organizator SOCEUR (američko Zapovjedništvo specijalnih snaga za Europu)  održavat će se na nekoliko  lokacija u Hrvatskoj do 26.  rujna. Uz Hrvatsku i SAD tu  su i pripadnici specijalnih  postrojbi iz Češke, Estonije,  Italije, Latvije, Litve, Norveške, Poljske, Rumunjske i  Slovačke. Ispred Hrvatske  kao zemlje domaćina, osim  specijalnih postrojbi u vježbi  sudjeluju i pripadnici svih  grana Oružanih snaga RH.  Cilj vježbe je povećati suradnju i interoperabilnost između oružanih snaga zemalja sudionica, sa svrhom  jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti te uvježbavanje procedura i podizanje  razine sposobnosti planiranja i provedbe aktivnosti u  nadležnosti postrojbi za specijalna djelovanja. Republika Hrvatska je drugi put  domaćin vježbe Jackal Stone.
– Kao što znate mi se povlačimo iz Afganistana i bit  će potrebno više ovakvih  vježbi da bi se održala kohezija unutar NATO-a. Prednost vojarne “Josip Jović” je  staza pogodna za uvježbavanje posada helikoptera, ali  i blizina poligona Slunj koji  se koristi za bojeva gađanja,  rekao je ministar obrane Ante Kotromanović najavljujući da bi gradnja pet ophodnih brodova za potrebe  HRM-a i Obalne straže trebala početi sljedeće godine.  Ministar obrane je dodao  kako na vježbi u Udbini hrvatske specijalne postrojbe  imaju štošta za naučiti, ali i  štošta znanja za prenijeti ostalim postrojbama partnerskih zemalja. Međutim, najbitnije je uskladiti procedure  i način djelovanja kako bi se  što učinkovitije odgovorilo  suvremenim ugrozbama.
Načelnik Glavnog stožera  OS RH general pukovnik  Drago Lovrić rekao je da bi  bilo pogrešno zaključivati da  su hrvatski specijalci nekog  naučili ili učili od nekog.
– Mi zapravo učimo jedni  od drugih jer sve postrojbe  koje su došle ovdje uče jedni  od drugih. Na ovaj način  postrojbe se upoznavaju i za  zajedničko djelovanje u Afganistanu, a npr. kod nas na  Zemuniku zajednički  vježbaju posade čeških i hrvatskih helikoptera. Mi smo  ponosni na naše vojnike, a i  ponosni smo na vojnike iz  saveza koji kvalitetno i uspješno izvršavaju svoj posao, rekao je general Lovrić  dodajući da su hrvatski specijalci spremni odgovoriti na  sve vrste prijetnji prema  RH.
Zapovjednik Jackal Stonea 12 američki general bojnik Michael Repass koji je  došao iz stožera specijalnih  snaga u Stuttgartu u Njemačkoj, zahvalio je Hrvatskoj na domaćinstvu ove  vježbe koja je planirana gotovo godinu dana. Pohvalio  je i hrvatske napore u doprinosu međunarodnim misijama i operacijama, posebno u Afganistanu.
– Kao visoki časnik mogu  samo reći da oni nikad nisu  “zadovoljni” vježbom. Uvijek postoji prostora za bolje.   Hrvatski specijalci su vrlo  jaki fizički i na taktičkoj  razini, dok mi imamo visoku  tehnologiju. Upravo to pokušavamo ukomponirati na  ovakvim vježbama i za sad  nam to odlično uspijeva, rekao je na kraju vježbe američki general Michael Repass.