Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Promocija poljoprivrede, turizma i gospodarstva

Autor: Velimir Brkić

16.09.2012. 22:00
Promocija poljoprivrede, turizma i gospodarstva

Foto: Velimir BRKIĆ



Biograd na Moru i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina bili su i domaćini neformalnog sastanka ministara poljoprivrede jugoistočne Europe, koji je ocijenjen kao temelj za buduću suradnju zemalja u regiji u pretpristupnom razdoblju prema EU
Završeno je 59.  Svjetsko natjecanje u oranju Biograd na Moru 2012., najvažnija i  najveća poljoprivredna smotra na  svijetu koju je u dva dana pratilo  oko 15.000 posjetitelja iz zemlje i  inozemstva. Zbrajaju se rezultati i  turistički učinci ove spektakularne  manifestacije koji će za Republiku  Hrvatsku, Zadarsku županiju i  Biograd na Moru biti višestruki i  nadasve dugoročni.
Biograd na Moru i parcele tvrtke  Vrana u obližnjoj Jankolovici bili su  mjesto na kojem su snage, znanje i  vještinu odmjerili najbolji svjetski  orači, njih 61 iz 31 države. Svjetske  šampionske titule otišle su u Škotsku i Francusku, dok su naši reprezentativci Tomislav Kuharić i  Marijo Spudić zauzeli 8. i 12. mjesto, najbolje u povijesti natjecanja.
– Cilj je ocjenjivanjem čak 13  kategorija oranja ukazati na  značenje primjene tog ratarskog  posla kao nezaobilazne operacije u  suvremenoj proizvodnji koja, uz  pravilan rad, može donijeti i osam  posto veće prinose kultura, rekao  nam je Tugomir Majdak, potpredsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO).
Više od pola stoljeća Svjetska  oračka organizacija, pod starim latinskim sloganom “Pax arva colat”  (Neka mir kultivira polja), ratarima  iz cijeloga svijeta pruža priliku pokazati što znaju i umiju. Ispunivši  stroge kriterije Svjetske oračke organizacije, domaćini su u Biogradu  na Moru na plodnim ravnicama  Vrane d.o.o. nedaleko od Vranskog  jezera stvorili odlične uvjete za vrhunsko natjecanje. Naime, cijeli taj  kraj ima dugu poljoprivrednu tradiciju, a organizirana proizvodnja  postoji više od stotinu godina.
Održana je i nesvakidašnja promocija poljoprivrede, turizma i gospodarstva naših županija koje prezentiraju cjelokupno bogatstvo različitosti i kulturnu baštinu Hrvatske.
Posebna je atrakcija susret najboljih hrvatskih orača na Prvom  državnom natjecanju u oranju konjskom zapregom, na kojem je sudjelovalo devet zaprega iz pet županija.
Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji biogradskog načelnika Ivana  Kneza i načelnika Višnjana Angela  Maticha na dosad organizacijski  najzahtjevnijeg i najmasovnijeg  natjecanja u Zadarskoj županiji,  održana je prezentacija oranja drvenim plugom s najpoznatijim parom istarskih goveda, boškarinom  i  bakinom teškim oko 1,2 tone, koji  su u vlasništvu Marija Gašparinija  iz Fapca kod Višnjana.
Biograd na Moru i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina bili su  i domaćini neformalnog sastanka  ministara poljoprivrede jugoistočne Europe, koji je ocijenjen kao  temelj za buduću suradnju zemalja  u regiji u pretpristupnom razdoblju  prema EU, a u okviru poljoprivrede  i ruralnog razvoja što je zadaća  većine zemalja u regiji.
– Hrvatska će u budućem razdoblju imati vrlo važnu ulogu u  transferu stečenih iskustava i znanja prema ovim zemljama, istaknuo  je ministar Jakovina.