Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tankerkomerc predan Dogusu, što će reći država i banke?

16.09.2013. 22:00
Tankerkomerc predan Dogusu, što će reći država i banke?


U utorak je održana skupština dioničara Tankerkomerca na kojoj je prihvaćeno sve što je predloženo. A cilj ove skupštine je bio formaliziranje preuzimanja većinskog paketa dionica od  strane turske Dogus grupe. No znači li ova skupština kraj muka kroz koje prolazi ova nekad moćna zadarska tvrtka, drugo je pitanje.
Proceduralno je provedeno sve što je bilo zamišljeno: najprije je smanjen temeljni kapital umanjenjem nominalne vrijednosti dionica sa 1.880 kuna na 110 kuna, a to znači da je temeljni kapital sa 64,2 milijuna kuna sveden na 3,7 milijuna kuna. Nakon toga je provedena dokapitalizacija kojom je Dogus grupa unijela 108,9 milijuna kuna uplatom u novcu, te još 10 milijuna eura u formi međukompanijskih kreditnih linija. Na taj način Božo Jusup više nije najveći pojedinačni dioničar s nešto više od 23 posto dionica, nego je većinski vlasnik Dogus Hoteli Šibenik.
Tankerkomerc j nedavno ishodio produljenje roka predstečajne nagodbe koja po novome istječe početkom listopada. Takav je ustupak učinjen kao nekakav dodatni rok za očitovanje Državnog odvjetništva o načinu rješavanja pitanja pomorskog dobra terena koji su ušli u temeljni kapital Takerkomerca. Državno odvjetništvo nije promijenilo svoje stajalište ni sada u predstečajnoj nagodbi, štoviše iznijela je svoj izlučni zahtjev. Tražila je da tereni ne samo marina u Zadru i na Ižu, nego čak i teren terminala u Gaženici, budu tretirani kao državno vlasništvo i da se izbrišu sve hipoteke banaka koje su na tim terenima zbog kredita Tankerkomercu.
Tanakerkomerc je cijelo vrijeme predstečajne nagodbe nastojao zadovoljiti zahtjeve banaka, ponešto i zaposlenika, a potraživanja države su ostala po strani. Najkrupnije pitanje koncesija na pomorskom dobru za koju Tankerkomerc godinama nije oplaćao naknadu ostalo je neriješeno.