Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U gostima igramo opuštenije

16.09.2013. 22:00
U gostima igramo opuštenije


Fenomenalna pobjeda koju smo itekako zaslužili s obzirom što smo sve propustili u posljednjih nekoliko kola na Stanovima – kazao je Begonja


Drugi put ove sezone nogometaši Zadra su se s gostovanja vratili s punom vrećom bodova. Kao i prošli put kad im je to pošlo za nogom, pobjedom nad Splitom na njihovom terenu nakon domaćeg poraza od Rijeke, i ovaj put su Milinovi igrači nadoknadili prethodni domaći poraz protiv Slaven Belupa. A na kakav je način ostvarena ova itekako vrijedna pobjeda, slast je još i veća. Nakon 90 minuta igre u obrambenom bloku bez prave opasnosti po Istrinog vratara Antonija Ježinu, ukazala se jedinstvena prilika mladom Luki Begonji koji ju nije propustio i tako su Zadrani u doslovno posljednjim sekundama utakmice došli do troboda s kojim su se vratili tamo gdje su bili prije poraza od Koprivničana. S deset bodova koliko su skupili u devet kola ostavili su trojac Hrvatski dragovoljac, Osijek i Slaven Belupo na četiri i pet bodova iza sebe dok su se Istri i petoplasiranom Splitu, s utakmicom manje, primakli na samo bod što je još jedan kolateralni uspjeh nakon majstorski odrađenog gostovanja u Puli.
Novaci i povratnici
Ferdo Milin je krenuo na Istru s mnogim novinama u sastavu što nije ništa čudno s obzirom da do sada ni u jednoj utakmici nije istrčalo istih jedanaest igrača na teren. Ovaj put su priliku od prve minute dobili najnovije akvizicije Mato Neretljak i Josip Tadić. Osim njih dvojice, u početni sastav su se vratila i dva stara znanca. Josip Bilaver je nakon duže ozljede ponovno zauzeo svoju standardnu poziciju desnog beka, dok je u zadnjoj liniji umjesto Frane Ikića vraćen Marin Con. I rezultat tih rošada, koje su donijele prije svega iskustvo u momčad, jest da je Zadar odnio sva tri boda iz Pule, ali i prvi put u devet kola je napustio teren netaknute mreže. Dokaz čvrstini zadarske obrane je i velika neučinkovitost domaćina koji u cijeloj utakmici nije stvorio pravu priliku, osim nekoliko udaraca na gol i poništenog gola Radonjića u 78. minuti zbog zaleđa. I onda u jeku najžešćih pokušaja Istrijana da u sudačkoj nadoknadi pronađu put do mreže Mladena Matkovića se dogodio čudesan obrat koji je Zadranima donio mnogo veselja, a Puležanima hladan tuš. Bek Istre Jure Obšivač podcijenio je mogućnosti osamnaestogodišnjeg Vlatka Blaževića koji je ušao u 59. minuti te je Zadranin iskoristio prostor koji je osvojio na lijevoj strani za prizemni ubačaj na usamljenog Begonju. On je opalio iz prve, pogodio Tadića koji mu se ispriječio na putu do mreže, no lopta mu se ponovno odbila te mu tada nije bilo teško zakucati loptu u praznu mrežu s pet metara udaljenosti. To je ove sezone bio drugi gol mladog reprezentativca kojeg će se vjerojatno dugo sjećati.
– Presretan sam zbog tog gola. Nevjerojatno je kako smo uspjeli uzeti pobjedu u situaciji kad smo samo čekali zvižduk suca sretni s remijem u rukama. Srećom Blažević je odlično reagirao i prevario svog čuvara. Nakon toga je odličnom loptom pronašao mene usamljenog na petercu domaćina te sam uspio, nakon drugog pokušaja, ugurati ju u mrežu. Fenomenalna pobjeda koju smo itekako zaslužili s obzirom što smo sve propustili u posljednjih nekoliko kola na Stanovima – kazao je strijelac Begonja nakon utakmice koja je bila iznimno važna i za jednu i drugu momčad. Pritisak rezultata se itekako osjećao cijelu utakmicu koja i nije obilovala kvalitetnim potezima, pa ni prilikama.
– Bila je to jako zatvorena utakmica, bez prilika i jako teška za igrati. Svjesno smo ušli s taktikom da s dvostrukim blokom zaustavimo sve napade Istrana, a onda iz kontranapada pokušamo doći do gola. Nije nam išlo u tom napadačkom dijelu, no odlično smo stajali natrag te je dokaz tomu praktički nijedna prava prilika domaćina u cijelom susretu.
Dobra priprema
Sigurnost u obrani poklopila se s dolaskom Neretljaka te povratkom Cona i Bilavera.
– Definitivno smo s Neretljakom dobili mnogo sigurnosti i iskustva u zadnjoj liniji. Odmah se vidjelo na prvu da je Neretljak igrač koji zna u svakom trenutku što napraviti s loptom. Ima vrhunske reakcije i, naravno uz Cona i Bilavera, je jako doprinio ovoj pobjedi.
Zadar ove sezone igra uistinu iznenađujuće. Na Stanovima često razočarate svoje navijače, no zato u gostima vješto dolazite do bodova.
– Doma smo izgleda u grču i gdjekod nas napusti sreća, pa ne možemo zabiti kao protiv Hrvatskog dragovoljca ili smo indisponirani kao protiv Slaven Belupa. U gostima igramo očito rasterećenije, idemo po bod, pa nam je valjda lakše doći do pobjede. Mnogo su nam pomogla ova dva tjedna stanke koje smo imali. Odradili smo mini-pripreme i trener nas je maksimalno pripremio za seriju teških utakmica koje smo započeli s gostovanjem u Puli.
Raspored vas ne mazi u sljedećim kolima, no možda je i bolje da je tako. Iako se radi o Hajduku na Poljudu, pa nakon toga i o Dinamu na Stanovima san o nastavku skupljanja bodova nije zabranjeno sanjati.
– Imamo stvarno težak raspored. U dva naredna kola igramo s dva najjača naša kluba i teško je nadati se ponavljanju ovakvog uspjeha kao protiv Istre. Ali, opet s druge strane nemamo što izgubiti. Rasterećeni smo najopasniji te nam je pobjeda protiv Istre putokaz kako trebamo pristupati, a i završavati utakmice. Ne predajemo se to je sigurno, ma tko god stajao na suparničkoj polovici terena – zaključio je Begonja.