Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pčelari, pripazite na čistoću meda!

16.09.2016. 22:00
Pčelari, pripazite na čistoću meda!


Podjelom priznanja za najbolji med u Gradskoj Loži na Narodnom trgu jučer je završen dvodnevni, prvi Pčelarski sajam u Zadarskoj županiji. Zlatnu medalju su dobili Dubravko Balint za med od bagrema, te Radovan Mikulić i Zlatko Elveđi za med od drače.
Za prestižnu diplomu kvalitete natjecalo se dvadesetak pčelara koji su poslali ukupno 34 uzorka. Što se kod ocjenjivanja kvalitete bodovalo i koji su bili kriteriji za dodjelu priznanja pojasnila je Nada Vahčić, voditeljica projekta “Promocija pčelarstva – Bee promoted”, kojeg s ukupno 650 tisuća eura sufinancira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – BiH za razdoblje 2007.-2013., a ujedno je pčelarima uputila i dobronamjernu kritiku posavjetovavši ih za ubuduće na što moraju pripaziti da bi njihov med dobio veću ocjenu.
– Dobili smo ukupno 34 uzorka, a kod ocjenjivanja kvalitete oko 75 posto ih je dobilo srebro, deset posto je zlatnih, a 15 brončanih. Dva kriterija su bila presudna – senzorska i fizikalno-kemijska svojstva. Kod senzorskog se ocjenjivala boja, okus i miris i tu su zaista vrhunski rezultati kod svih, no moja preporuka je da ubuduće pripazite malo na čistoću uzorka kako u njemu ne bi bilo pčelinjih dijelova, saća i sličnog. Također, preporučujem i da pripazite na to da teglice budu čiste i uredne te da se med ne prelijeva nakon što se tegla otvori, preporučila je Vahčić. Naglasila je kako su ocjene kod nekih vlasnika obiteljskih gospodarstava niže jer je u njihovom medu veći udio vode od preporučenog, pa je pčelare upozorila da vode računa i o tome kako bi na idućem sajmu postigli bolji uspjeh.
Diplome s prvog Pčelarskog sajma u Zadarskoj županiji podijelio je Daniel Segarić, županijski pročelnik, koji je ujedno izrazio nadu da će ovaj sajam postati tradicionalan te da će iz godine u godinu privlačiti sve veći broj pčelara iz svih krajeva Hrvatske, ali i potaknuti druge da se započnu baviti upravo pčelarstvom, proizvodnjom meda i pčelarskih proizvoda.