Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Troje Zadrana zbog visokog šećera upćeno liječniku

16.09.2016. 22:00
Troje Zadrana zbog visokog šećera upćeno liječniku


Više od sto Zadrana iskoristilo je mogućnost besplatne kontrole tlaka i šećera u krvi, koju su na Narodnom trgu u sklopu obilježavanja Tjedna mobilnosti organizirali djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, suorganizatora ove manifestacije. Akcija je privukla najviše građana starije životne dobi, no odazvali su se i oni srednjih godina te u nešto manjem broju mladi.
– Otkako smo otvorili info pult u 10 sati građani neprekidno dolaze, informativno se raspituju, ali traže i konkretne savjete. Među starijom populacijom većina već ima dijagnoze i terapije pa su ovu priliku iskoristili za provjeru tih vrijednosti, kaže dr. Ljilja Balorda iz Zavoda za javno zdravstvo dodajući kako su kod većine građana i tlak i šećer u granicama normale.
– Kod troje građana izmjerili smo ekstremno visoke vrijednosti šećera pa smo ih odmah uputili liječniku. Pretpostavljamo kako je u sva tri slučaja riječ ili o nepravilnoj prehrani, ili krivo doziranom lijeku, ističe dr. Balorda dodajući kako su svi zainteresirani građani jučer uz besplatnu kontrolu tlaka i šećera mogli uzeti i promotivnu brošuru u kojoj su tiskeni svi podaci o trima najrasprostranjenijim bolestima – hipertenziji, dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima.