Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nevrijeme u Splitu; porast vodostaja rijeka

17.09.2017. 12:36
Nevrijeme u Splitu; porast vodostaja rijeka


Jako i olujno nevrijeme popraćeno snažnom grmljavinom danas nešto poslije 10.40 sati zahvatilo je Split i širu okolicu, rijeka Dobra izlila se na području Ogulina, a zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava na rijeci Savi uzvodno od Jasenovca te na rijeci Kupi i Korani, uz moguće pojave bujičnih poplava.
Nevrijeme je u Splitu počelo je jakom kišom koja je nakon nekoliko desetaka minuta prešla u tuču koja je bila veličine oraha zbog čega su neki dijelovi Splita kraće vrijeme bili bijeli. Tuča je padala svega petnaestak minuta, no bila je potpomognuta jakim vjetrom.
Dežurni operativac u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split (ŽVOC) za Hinu je rekao da se tijekom jakog nevremena u Splitu na tržnici u središtu grada i u Slavonskoj ulici odlomilo nekoliko grana sa stabala zbog čega su vatrogasci morali izići na teren i prijeteće dijelove koji su visili otpilali. Isto je i s granama koje su po gradu pucale pod silinom nevremena.
U Kućinama kod Splita je zbog jake kiše poplavila trgovina "Studenac" u kojoj se ispumpava voda, ali i u podrumskom stanu u Kaštel Gomilici, dok je grom u Splitu uništio razvodnu ploču na jednom uslužnom objektu. Zbog nevremena su zabilježena i manja oštećenja prozorskih roleta i limarije na automobilima na kojima je tuča ostavila vidljiva ulegnuća.
U Državnom hidrometeorološkom zavodu se doznaje kako je meteoalarm za splitsko područje u žutom što znači da se lokalno i dalje očekuje grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša i intenzivniji pljuskovi.
Zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava na rijeci Savi uzvodno od Jasenovca te na rijeci Kupi i Korani, uz moguće pojave bujičnih poplava, doznaje se u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) . U 12 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Karlovca. Rijeka Kupa u Karlovcu je u porastu 12 cm na sat.
ŽC 112 Karlovac zaprimio je danas u 10 sati informacija od HGSS stanice Ogulin da je na terenu zbog poplava angažirano njihovih 12 članova s dva čamca. U ispomoć su pozvani članovi HGSS stanica Karlovac i Gospić.
Zbog izlijevanja rijeke Dobre na području Ogulina odsječena su naselja Kirasići i Podvrh, a voda se u gradu Ogulinu izlila u Bolničku ulicu, naselje Strugu. U naselju Kula izlila se rijeka Dobra na prometnicu D 42. Rijeka Dobra izlila se kod Marković Sela u dužini 150 m i dubine 0,5 m, javio je DUZS.
Obilna kiša koja je jučer padala na području Crikvenice, otoka Krka, otoka Raba, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine prouzročila je plavljenje dvorišnih, podrumskih, stambenih prostorija te uzrokovala poteškoće u prometovanju na pojedinim dionicama cesta.
Dojave o poplavama zaprimane su od građana na području otoka Krka (grad Krk, Malinska, Omišalj, Klimno, Dobrinje, Soline i Hlap), otoka Raba (grad Rab, Kampor i Palit), području Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog, Triblja i Vinodolske općine (Bribir).
Zbog potreba za tehničkom intervencijom vatrogasnih postrojbi na ispumpavanju vode iz gospodarskih, stambenih i poslovnih objekata zaprimljeno je oko 40 poziva iz navedenih mjesta.
Veće količine oborina i dizanje razine mora uzrokovali su dizanje šahtova, odrone i plavljenje prometnica, osobito na području Novog Vinodolskog i otoka Krka.
Sinoć je nevrijeme zahvatilo Podravinu i Turopolje, a tuča je padala u Zagrebu i široj okolici.