Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Čišćenje podmorja u uvali Saharun

Autor: Ivan Stagličić

16.10.2008. 22:00
Čišćenje podmorja u uvali Saharun


Prošlog vikenda u organizaciji Javne ustanove za zaštićena područja Zadarske županije održana je akcija čišćenja uvale Saharun na Dugome Otoku. Akcija je nastavak projekta “Possidonia na Dugom Otoku”, održane u lipnju kad je promatranjem utvrđena veća količina otpada kao i oštećenja koja na populaciji morske cvijetnice uzrokuju sidrenja brojnih jahti.
Iz podmorja na Saharunu izvađena je velika količina najrazličitijeg otpada koji u uvalu ne dospijeva samo bacanjem s brodova nego i utjecanjem morskih struja s obzirom na položaj uvale prema pučini. Većinu otpada činile su plastične boce, vrećice i drugi predmeti od plastike čije raspadnje traje tisućama godina, no bilo je tu i pribora za jelo, dijelova motora, dijelova različitih alata i jedne brodske stube. Plastični otpad osim dugotrajnog procesa raspada, opasan je i stoga što u tom procesu troši kisik, što za posljedicu može imati odumiranje života u podmorju, a različiti morski organizmi mogu se ugušiti prigodom gutanja plastičnih vrećica, dok drugi ugibaju zbog zaglavljivanja i zapetljavanja u takvoj vrsti otpada.
Ekipu za čišćenje organizirala je dipl ing. biologije – ekologije mora, Maja Peranić, a bila je sastavljena od članova ronilačkog kluba “Loligo” iz Vodnjana: Martina Hervat, Bruno Hervat, Marino Pripuzović, Damiro Giacometti i Maja Polić te Mario Stajatovski iz Ronilačkog centra “Zlatna luka” Bibinje. Ovaj Ronilački centar je i pomogao akciju ronilačkom opremom i kompresorom za punjenje boca.
– Ovo su još uvijek akcije prospekcije, istraživanja i utvrđivanja stanja, za kojima će uslijediti projekt potpune zaštite uvale Saharun. Dio toga je već učinjen. Postavljena su dva nova ekološka WC-a i zatvoren je prilaz automobilima na plažu, a i uređeno je parkiranje s vlasnicima okolnih parcela. Ono što je važno to je postavljanje priveznih bova tako da se izbjegne oranje sidrom i uništavanje morske flore i faune, kazao nam je ravnatelj Javne ustanove za zaštićena područja Zadarske županije, Mirko Đinđić.
Zasad je postavljena i tzv “psihološka ograda” od bovica kojima se priječi prilaz brodovima preblizu obali, a u budućnosti se u uvali Saharun namjerava organizrati djelatnike koji će nadzirati privezivanje na bove te vršiti odvoz smeća s brodova kako je praksa i u drugim zaštićenim područjima, a te će se usluge i naplaćivati. Sve te mjere potrebne su ne samo radi zaštite postojećeg života u podmorju nego i sprečavanja unosa opasnih algi i drugih organizama koji se mogu poširiti putem sidara, kao i kvalitetnijeg boravka u izuzetno lijepoj i očuvanoj prirodi uvale Saharun.