Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Natko Merhar potpisuje za Bjelovar

Autor: Šime Ćurko

16.10.2009. 22:00
Natko Merhar potpisuje za Bjelovar

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Bjelovar odlazim jer je to klub koji igra u Premijer ligi, a s obzirom da je u juniorskoj reprezentaciji gotovo nemoguće biti kao član momčadi koja nije u Premijer ligi odlučio sam se za ovu promjenu – kaže Merhar
Natko Merhar (1991.), ponajbolji mladi igrač Zadar Slada, rukometnu će karijeru nastaviti u Bjelovaru. Premda je Merhar formalno i dalje igrač Zadra utakmica 6. kola Dukat prve lige, u kojoj momčad iz Mocira danas gostuje u Kaštelima, bit će ujedno i Merharov oproštaj od zadarskog dresa. U Bjelovaru su se našli u problemima s igračima koje koriste na lijevom krilu. Kontaktirali su stoga iz Bjelovara Sandyja Merhara, Natkova oca i tehnika zadarske momčadi, koji je u dogovoru s obitelji, a uz Natkov pristanak, odlučio da je Bjelovar trenutačno bolje rješenje od Zadra. Osim što će nastupati za Bjelovarčane Natko će u gradu sira nastaviti sa srednjoškolskim obrazovanjem. Riječ je o igraču koji je na širem popisu juniorske reprezentacije, inače svjetskih prvaka iz Tunisa ove godine. No, mladi Zadranin nije bio u momčadi koja je pod vodstvom Zlatka Canjuge osvojila zlatnu medalju budući da je otpao praktički pred polazak na SP.
Ninčević nije razlog
– U Bjelovar odlazim jer je to klub koji igra u Premijer ligi, a s obzirom da je u juniorskoj reprezentaciji gotovo nemoguće biti kao član momčadi koja nije u Premijer ligi odlučio sam se za ovu promjenu. Znam da je to potpuno nova sredina, da je riječ o višem rangu natjecanja, ali ja sam se u životu odlučio za rukomet i sada imam priliku vidjeti kakve su mi mogućnosti – objašnjava Natko čiji se odlazak iz Zadra dovodio i u vezu s povratkom Ivana Ninčevića u Mocire. Ninčević, naime, igra na lijevom krilu, tamo gdje je Natkovo radno mjesto. No, sam je Ninčević izjavio da ne želi uzimati Natkovo mjesto već “samo pomoći kad to Zadru bude potrebno”. Uostalom, Ninčević je naglasio da je neizvjesno koliko će ostati u Zadru. Baš je zbog toga čudno što se Zadar na ovaj način doveo u situaciju da nakon dva odlična rješenja na lijevom krilu, ode li i Ninčević, ostane bez ijednog igrača koji bi se mogao koristiti na toj poziciji.
– Ninčević nema nikakve veze s mojom željom za odlaskom u Bjelovar. On je igrač od kojeg se može mnogo naučiti i to sam stalno govorio od kada se Ninčević vratio. Nema govora ni o kakvom mom nezadovoljstvu minutažom, već je isključivo riječ o tome da ću u Bjelovaru imati priliku gotovo cijelu sezonu igrati u Premijer ligi. Za mene kao potencijalnog juniorskog reprezentativca to je u ovom trenutku najvažnije.
Natko na odlasku hvali trenere s kojima je radio u Zadru kao i suigrače koje ostavlja u borbi za Premijer ligu.
– Sve što znam o rukometu naučio sam od trenera u Zadru, a najviše sam zahvalan Roku Paleki, koji me je ubacio u prvu momčad već sa 16 godina. Paleka je u mene uvijek imao povjerenje i zato mi je teško otići. Osim toga Zadar ove sezone ima odličnu momčad u kojoj je gušt igrati. Razmišljao sam o svemu tome kao razlozima da i dalje igram u Zadru, ali na kraju smo ipak drugačije odlučili.
Paleka žali zbog odlaska
Spomenuti trener Roko Paleka žali zbog Merharovog odlaska.
– Natko je jedan od igrača koji su projekt našeg kluba i do sada je mnogo puta potvrdio svoju kvalitetu, premda ima tek 18 godina. Žao mi je što odlazi jer smo i na njemu gradili projekt ulaska Zadra u Premijer ligu. Merhara sam vidio kao oslonac momčad u sljedećim sezonama i s te strane teško je prihvatiti da će igrati za drugu momčad. S druge strane, poštujem njegovu i odluku njegove obitelji kao i njihovu procjenu da je Bjelovar bolji izbor od Zadra.
Ninčević sada ostaje jedini igrač na lijevom krilu.
– Ninčević može igrati u znatno kvalitetnijem rangu od lige u kojoj je trenutačno Zadar i sigurno je da ga nitko neće zaustavljati bude li želio otići. Teško mi je nagađati što će se dogoditi kad i ako ode Ninčević, ali jasno je da ćemo se u tom slučaju naći u velikim problemima – kaže Paleka.


Prvi nakon Brkljače


Nakon cijele generacije kvalitetnih zadarskih igrača (uglavnom 1984. i 1986. godište), od kojih su neki i danas oslonac prve momčadi, Natko Merhar jedan je od nekoliko (Mijolović, Marača, Vučetić…) mladih igrača iz zadarske rukometne škole koji se probio do najjače sedmorice nakon Kristijana Brkljače. Nastupi u Zadru bili su Natku pozivnica za, najprije kadetsku, a potom i juniorsku reprezentaciju.




 


Zrilić: Nemoćni smo, Merhar će dobiti ispisnicu


Perislav Zrilić, predsjednik Zadar Slada, nije dugo uživao na lovorikama nakon povratka Ivana Ninčevića, koji je vjerojatno i najveći Zrilićev posao od kada je prvi čovjek kluba iz Mocira. Najava Merharovog odlaska Zriliću nije najbolje sjela.
– Kao klub nemoćni smo u zadržavanju bilo kojeg igrača pa tako i Merhara. Jedino što za njega možemo tražiti je naknada za dvije sezone koje je igrao u prvoj momčadi. Nisam oduševljen zbog svega ovoga, no nemamo nikavih mogućnosti nego pustiti Merhara.
Zašto Zadar s Merharom ranije nije potpisao profesionlani ugovor i na taj način odredio odštetu u slučaju odlaska?
– Ne znam koji bi igrač potpisao profesionalni ugovor za honorare koje im Zadar trenutačno daje. Da se slikovito izrazim nitko neće potpisati profesionalni ugovor za 500 kuna mjesečnih primanja. Nažalost, za nešto više od toga nemamo financijskih mogućnosti. Ovako, oni su naši igrači dok im ne dođe bolja ponuda i tada odlaze.
Očekuje se da će Merhar ovih dana zatražiti ispisnicu koju bi mogao dobiti već sljedeći ponedjeljak ili najkasnije u utorak.
– Merhar neće imati nikakvih zapreka s naše strane oko njegove želje za odlaskom – zaključuje Zrilić.


 


Odšteta tisuću eura


Za dvije godine nastupa u prvoj momčad Zadar bi za Merhara trebao dobiti tisuću eura odštete od Bjelovara, koliko je propisano važećim pravilnicima. Trebali bi stoga u klubu razmisliti na koji se način zaštiti od ovakvih odlazaka ponajboljih mladih igrača jer odšteta koju tada dobiju praktički nije dovoljna za plaćanje autobusa za jednu gostujuću utakmicu.