Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pisci su krenuli među svoju publiku

Autor: Valentina Mlađen

16.10.2009. 22:00
Pisci su krenuli među svoju publiku

Foto: Filip BRALA



Večeras su se predstavila četiri autora: Igor Eškinja, Robert Nezirović, Elvis Serdar, Mario Padelin i pjesnikinja Valentina Mlađen
U četvrtak u večernjim satima u prostoru “Tisak media centra”, na katu Gradske tržnice održana je prva književna večer novoosnovanoga Društva neafirmiranih književnika Zadra i zadarske regije. Za sada društvo još uvijek djeluje bez imena, a cilj im je skrenuti pažnju javnosti na problem izdavaštva u Zadru te kroz književne večeri na kojima će prezentirati svoje radove privući publiku k sebi. Na prvoj književnoj večeri predstavila su se četiri autora: Igor Eškinja, Robert Nezirović, Elvis Serdar, Mario Padelin i pjesnikinja Valentina Mlađen.
Književnu večer otvorio je i vodio Goran Bujić, kritičar i glavni urednik kulture Zadarskog lista, koji je i sam naglasio problem nepostojanja izdavačkih kuća u gradu koji je možda i na drugom mjestu po kulturnom djelovanju iza metropole. Također je pohvalio inicijativu oformljivanja jednog ovakvog društva koje je na sebe preuzelo ulogu nosioca jednog dijela kulturne djelatnosti u Zadru.
Nedostaju izdavačke kuće
– Zadar za sad nema nijednu izdavačku kuću u pravom smislu te riječi. Ima nekoliko ustanova koje se bave izdavačkom djelatnošću, ali svi oni traže financijsko sudjelovanje pisaca, a to nije izdavanje nego samo davanje imena, a financira sam autor što je pomalo otužno, prokomentirao je zadarsku situaciju Goran Bujić.
Igor Eškinja – Porijeklom iz Sv. Filipa i Jakova, u Zagrebu objavio roman “Balada o impali i leopardu”. Također je napisao niz drama rađenih za amatersko kazalište, a osim toga piše poeziju, kratke priče te romane.
Na književnoj večeri predstavio se kratkom pričom pod nazivom “Duša iz Purgatorija” na filipjanskom dijalektu. Duhovita radnja opisuje slučajnog namjernika koji se susreće s dušom svoje sumještanke koja traži pomoć od njega kako da pređe iz “purgatorija” u raj. Radnja je temeljana na narodnim pričama, a duhovitost se temelji i na filipjanskom dijalektu koji je pojačavao afekt nezgodnih i smiješnih situacija u kojima se našao slučajni jadni namjernik.
Robert Nezirović – Rođeni Zadranin završio hrvatski jezik i književnost, a djeluje kao voditelj Znanstvene knjižnice Opće bolnice Zadar. 2004. u časopisu Qurum objavio kratku priču “Marsovac”, a 2009. objavio je i roman u izdanju Gradske knjižnice Zadar pod nazivom “Leptiri vole svijetlo”, a osim toga piše i pripovijetke.
Na književnoj večeri predstavio se kratkom pričom “Tko zna što je u horoskopu?”. Radnja priče smještena je u zadnju godinu rata na prvoj crti bojišnice. Priča prati razmišljanja mladića Marka koji je na straži zadnju noć i razmišlja o prosidbi svoje djevojke Maje. Prikazuje svakodnevna razmišljanja mladića koji su se zatekli u vojsci, a zahvaljujući Nezirevićevu lakom stilu pisanja čitka je i zanimljiva.
Svaki drugi četvrtak
Elvis Serdar – Živi i djeluje u Sv. Filip i Jakovu. Do sada je objavio kratki roman “Dvoje protiv Gazde” u nakladi Bošković iz Splita, a piše i kratke priče. Na večeri se predstavio kratkom pričom pod nazivom “Cafu i Kaka”. Duhovita je to priča o mladiću na baušteli kojeg otac obavještava da ga čeka zatvor, ali njega zapravo više muči probavni zatvor. Iako je priča bogata spominjanjem govana i sranja autor je od tog motiva uspio napraviti središte priče te duhovitom interpretacijom i igrom riječima nasmijati sve prisutne.
Mario Padelin – Zadranin, član Hrvatske glazbene unije kao skladatelj i tekstopisac. U Zadarskom listu objavio pedesetak satiričnih i ozbiljnih tekstova, a bavi se poezijom i pripovijetkama.
Na književnoj večeri predstavio se čitanjem kratke priče pod nazivom “Iskustvo jednog piromanijaka” u kojoj na duhovit način, iz pozicije jednog glazbenika koji svira na vjenčanjima, opisuje svatovske običaje i cijelu “veliku” noć s prizvukom ironije. Izvrsna satira koja izruguje društvo u cjelini. Također je na kraju večeri predstavio i dvije svoje kraće pjesme u kojima je vidljiv pomalo melankoličan stav prema životu.
Valentina Mlađen – pjesnikinja iz Nove Gradiške. Studira Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru te radi kao novinarka Zadarskog lista. Izdala je zbirku poezije “Štit od stiha”, ali se osim poezije želi okušati i u prozi.
Na književnoj večeri predstavila se sa tri pjesme bez naslova. Pjesme su kao i kod Padelina pomalo melankolične i pune emocija i introspekcije.
Večer je održana kao prva u nizu od mnogih koje će se održavati svaki drugi četvrtak do Božića u prostoru Tisak Media Centra na katu Gradske tržnice. Svi zainteresirani za književnu riječ više su nego dobro došli, a pozvani su i svi oni koji se i sami bave pisanjem te se žele predstaviti čitateljstvu i afirmirati u ovom društvu.